Actualitate

Proiect liberal depus în Parlament: medicină personalizată pentru români. Cum funcționează, care sunt avantajele

Un proiect de lege depus zilele acestea în Parlament, inițiat de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc și avându-l și pe senatorul buzoian Vlad Mircea Pufu printre co-inițiatori, ar putea schimba radical medicina din România, dacă va fi aprobat. Este vorba despre o propunere de completare a Legii 46/2003 privind drepturile pacientului, care prevede că pacientul are dreptul la medicină personalizată. Concret, este vorba despre îngrijiri de sănătate acordate fiecărei persoane în parte în baza unui model medical care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor. Acest tip de tratament, în care ADN-ul joacă un rol esențial, este folosit cu succes în țări occidentale. Practic, pacientul primește schema de tratament potrivită, în funcție de răspunsul propriu la boală, fiind știut deja că fiecare individ reacționează diferit la maladii și tratamente.

”Un bolnav nu va mai reprezenta doar o cifră statistică și nu va mai primi tratament generic, ci va putea avea parte de anamneza, tratamentul și medicația croite pe profilul personal. Oamenii sunt diferiți, la fel și răspunsul la boală, iar medicina personalizată poate reprezenta cheia supraviețuirii și a creșterii calității vieții. Îngrijirile de sănătate acordate în baza unui model ce folosește caracterizarea genotipului și fenotipului fiecărui pacient sunt un succes în țările dezvoltate și pot duce, și în România, la creșterea speranței de viață”, arată senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu.

Inițiatorii spun că propunerea vine în urma consultării unor reputați specialiști din țară. Au fost purtate discuții cu reprezentanții instituțiilor de sănătate publică, precum Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România, dar și cu asociații ale pacienților.

”Le mulţumesc ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, deputaților Nelu Tătaru și Patriciu Achimaş-Cadariu, dar și senatoriilor Adrian Streinu Cercel și Attila László că mi s-au alăturat în acest demers şi au contribuit activ la elementele tehnice ale legii. Sper ca 2023 să aducă adoptarea proiectului legislativ, pentru a scoate România de pe locul 31 din 33 de ţări europene în clasamentul numit “Indicele European de Medicină Personalizată”, a transmis senatorul Nicoleta Pauliuc.