Actualitate

Proiect unic la nivel național, finalizat, cu succes, la Buzău. Beneficiarii sunt copiii cu dizabilități

O investiție de aproape 10 milioane de lei a făcut ca Buzăul să devină un exemplu la nivel național. Este vorba despre finalizarea primului proiect din România, realizat cu fonduri europene, care a avut ca obiectiv construirea unui nou complex de servicii comunitare pentru copiii cu dizabilități din sistemul de protecție.

Practic, prin înființarea Complexul de Servicii Comunitare nr. 9 Buzău s-a urmărit trecerea de la asigurarea serviciilor de îngrijire instituţionalizate către servicii la nivelul comunităţii. Așa se face că noul centru a fost înfiinţat după închiderea Centrul rezidenţial pentru copilul cu handicap nr. 9 Buzău şi construirea în imediata vecinătate a trei noi clădiri.

În noile construcții au fost amenajate acum patru case de tip familial, respectiv„Piatra Soarelui”, „Piatra Lunii”,  „Ochi de tigru”, „Ochi de şoim”  şi Centrul de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi „ONIX”. 

Complexul a fost inaugurat miercuri , în prezenţa preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, secretarul de stat Elena Tudor, şi a preşedintelui CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

”Complexul a fost înfiinţat prin implementarea a proiectelor europene „Casă nouă, în drumul spre acasă”, în valoare de 4.528.484,29 lei, şi „Servicii sociale pentru un viitor mai bun”, în valoare de 5.301.608,93 lei. Obiectivele specifice ale proiectului au fost  dezvoltarea unui serviciu social de tip rezidenţial în cadrul a 4 case de tip familial pentru 48 copii/ tineri, foști beneficiari de măsură de protecţie în cadrul CRCH nr. 9 Buzău; dezvoltarea unui serviciu social de îngrijire de zi în comunitate organizat ca şi centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, cu o capacitate de 90 de beneficiari și  dezvoltarea reţelei de asistenţi maternali profesionişti prin recrutarea, evaluarea şi atestarea a 10 persoane interesate de această profesie (din care, 5 din mediul rural)”, se arată în comunicatul emis de Consiliul Județean Buzău.

De serviciile noului centru se bucură acum 48 de copii cu dizabilităţi care vor beneficia de rezidenţă în cadrul celor două case duplex tip familial, iar 90 de copii vor beneficia de servicii în cadrul Centrului de zi de recuperare.

”Proiectul se adresează unui grup ţintă format din 110 persoane din care: 48 copii/ tineri instituţionalizaţi în cadrul centrului CRCH nr. 9 Buzău, prin tranziţia către 4 case de tip familial, serviciu rezidenţial care oferă îngrijire de tip familial; 42 copii expuşi riscului de separare de familie şi cei 48 de beneficiari ai caselor de tip familial ce vor beneficia de servicii de recuperare/ reabilitare în cadrul unui centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi; 10 copii instituţionalizaţi în cadrul CRCH nr. 9 Buzău ce vor beneficia de măsură de protecţie la asistent maternal profesionist; 10 asistenţi maternali profesionişti”, se arată în comunicatul trimis de Consiliul Județean Buzău.

Serviciile noi au primit licențe de functionare provizorie, în luna octombrie 2022.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian