Actualitate SĂNĂTATE

Proiect. Vaccinarea antigripală, posibilă și în farmacii. Cât ar putea costa

Vaccinul împotriva gripei ar putea fi administrat în premieră în farmacii, nu doar în cabinetul medicului de familie, cum se întâmpla până acum. Cel puțin aceasta este intenția Ministerului Sănătății care se pregătește să aprobe un program pilot în acest sens și prin care speră să crească rata de vaccinare antigripală. Cei care vor apela la acest serviciu vor scoate din buzunar câțiva zeci de lei, reprezentând costul serului achiziționat din farmacii cât și prețul vaccinării în sine.

Persoanele care nu se încadrează în categoriile de risc și deci nu pot intra în programul de vaccinare gratuită dar totuși vor să se imunizeze împotriva gripei sezoniere vor avea la dispoziție o nouă modalitate, mai ușoară, de vaccinare. Mai exact, prin programul pilot de 180 de zile, publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională, aceștia își pot administra serul împotriva gripei chiar în farmacia de unde l-au cumpărat. Cu alte cuvinte, ar scăpa de drumul până la medicul de familie, dar și de timpul petrecut pentru programare.

Ideea a fost primită cu bucurie de farmaciștii din Buzău care spun că oricum vin mulți pacienți să cumpere vaccinul și așa cum s-au implicat în testarea COVID-19 sau distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, așa vor putea pune în aplicare și acest program.

”În toate țările europene unde se practică vaccinarea în farmacii, cifrele arată o creștere a ratei totale de vaccinare a populației”, a spus Marilena Tisăianu, vicepreședinte la Colegiul Farmaciștilor Buzău.

Vaccinarea în farmacii se adresează persoanelor sănătoase, care știu că nu au alergii sau alte probleme de sănătate și care și-au mai administrat serul antigripal.

”Programul este adresat populației majore, sănătoase și active. Cei care se află în programul gratuit de vaccinare vor rămâne cu vaccinarea la medicul de familie”, a spus aceeași sursă.

Cât despre prețul vaccinării, farmaciștii spun că încă nu se cunoaște o sumă exactă însă pacientul va plăti serul dar și vaccinarea în sine. De obicei, serul antigripal costă circa 58-60 de lei, iar administrarea lui nu ar trebui să fie mai scumpă de 20-30 de lei.

Marilena Tisăianu

După aprobarea programului, farmaciile trebuie să obțină o autorizație și să îndeplinească o serie de condiții printre care și amenajarea unui spațiu adecvat administrării vaccinului. De asemenea, va fi un interval orar stabilit pentru vaccinarea împotriva gripei sezoniere care va fi afișat la loc vizibil.