Actualitate Agricultura acum

Proiectul înființării a 3 sisteme noi de irigații nu a fost prins în PNRR. “Vor fi alocați bani de la bugetul de stat”, dă asigurări directorul ANIF Buzău

Proiectul amenajării a 3 noi sisteme de irigații în județul Buzău nu a fost prins în Programul Național de Redresare și Reziliență, așa cum se estimase initial, dar va fi realizat cu bani de la bugetul de stat. Anunțul a fost făcut de directorul ANIF Buzău, Claudiu Carpen, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural. Directorul ANIF a declarat că deși proiectul extrem de important pentru agricultura buzoiană și, totodată, o premieră a ultimilor 40 de ani, nu se află pe lista beneficiarilor fondurilor europene, totuși a primit asigurări că vor fi alocate sumele necesare extinderii sistemului de irigații de la bugetul de stat.

“La ora actuală, am obţinut absolut toate aprobările necesare pentru a înfiinţa 3 sisteme noi de irigaţii. Dacă actualele sisteme sunt construite în jurul anului 1980, ne dorim să înfiinţăm 3 sisteme noi de irigaţii. Astfel, în Programul de Redresare şi de Rezilienţă au fost propuse şi aprobate a se înfiinţa 3 noi sisteme de compensare a deficitului de apă pentru o suprafaţă de aproximativ 10.500 de ha. Am discutat şi la Bucureşti. Nu s-a putut prin PNRR, se vor aloca bani de la bugetul statului”, a declarat directorul ANIF, Claudiu Carpen.

Odată amenajate noile sisteme, agricultorii care au pământ în zona Amaru, Mihăilești, Movila Banului, vor putea beneficia de apă pentru a-și întreține culturile în anii secetoși.

Un prim sistem de irigaţii nou se va înfiinţa în zona comunei Amaru, în suprafaţă de 4.500 de ha, un al doilea sistem nou în zona comunelor Mihăileşti- Glodeanu Sărat, în suprafaţă de aproximativ 2.000 de ha, iar un alt sistem în amenajarea Movila Banului-Mihăileşti, în suprafaţă de aproximativ 3.000 de ha. Cu cele 3 noi sisteme de irigaţii, suprafaţa irigabilă a judeţului Buzău se va mări cu încă 10.500 de ha. Dacă adăugăm și cel de-al doilea proiect, Canal Est, cu cele 10.000 de ha, înseamnă 20.500 de ha. Cumulat cu cele 24-25.000 de ha care sunt deservite de Canalul Buzău- Vest, în următorii 2-3 ani, judeţul Buzău ar purea iriga undeva la 45.000 de ha.”

Pe de altă parte, în Buzău sunt în derulare și alte investiții astfel încât o suprafață cât mai mare să poată fi irigată. Lucrările sunt în plină desfășurare la Canalul Vest, în timp ce pentru Canalul Est este așteptat ultimul document necesar înainte de lansarea licitației.

“Până la această dată am reuşit să reabilităm aproximativ 50% din Canalul Vest. Un al doilea proiect important pentru judeţul Buzău reprezintă reabilitarea amenajării de irigaţii din Câmpia Buzăului Canal Est, obiectiv pentru care s-a întocmit proiectul tehnic şi urmează să obţinem, în cel mai scurt timp, autorizaţia de construire. În momentul în care vom primi autorizaţia de construire, putem demara procesul de licitaţie. Sperăm ca până la finalul acestei toamne să fie ţinută şi această licitaţie, după care, la începutul anului 2022, estimăm noi să începem investiţia şi pe acest Canal Est. Dacă în următorii 2 ani se va finaliza şi acest proiect, putem adăuga încă 10.000 de ha irigabile.”

În prezent, în județul Buzău capacitatea de irigare este de aproximativ 24 000 de ha de teren. Până la această dată, au fost încheiate contracte pentru irigații pentru o suprafață de circa 16 000 de ha.