Actualitate POLITICĂ

Protest al parlamentarilor la dezbaterea bugetului Ministerului Sănătății. Deputatul Ungureanu, printre cei nemulțumiți

sursa foto: epochtimes-romania.com

Bugetul de stat, adoptat săptămâna trecută de Guvern, a ajuns astăzi în dezbaterea Parlamentului. Pentru început au fost dezbaterile în comisiile de specialitate.

O ședință aparte a fost la comisia de sănătate, unde s-a discutat bugetul alocat anul viitor Ministerului Sănătății. Asta pentru că parlamentarii USR au ales să protesteze într-un mod tăcut la adresa ministrului și banilor alocați. Deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, care este și vicepreședintele al comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a ales să afișeze, în timpul ședinței, o pancartă cu mesajul “Alexandru Rafila a distrus Planul Naţional de Combatere a Cancerului”, gest pe care l-a făcut chiar în spatele ministrului.

USR a venit cu circa 400 de amendamente la buget, inclusiv la capitolul alocat sănătății. Printre altele, parlamentarii USR au cerut o suplimentare a bugetului alocat programelor de sănătate, o alocare adecvată pentru medicii de familie, dar și finanțarea centrelor de transfuzii regionale.

Potrivit presei centrale, parlamentarul de Buzău a fost criticat pentru gestul său de unul dintre senatorii PSD, pancarta fiind apoi preluată de un coleg de la USR de-al lui Ungureanu.

De altfel, nu este primul mesaj critic al lui Emanuel Ungureanu la adresa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. În octombrie, deputatul de Buzău i-a cerut ministrului demisia din funcție, acuzând implementarea defectuoasă a Planului Anti-Cancer.

“USR cere din nou demiterea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, respectarea dreptului la viaţă pentru pacienţii cu cancer din România şi accelerarea, cu un alt ministru al Sănătăţii, a procesului de implementare a Planului Naţional de Combatere a Cancerului votat în unanimitate de Parlamentul României”, declara, în octombrie, deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu.

În ultima vreme, nemulțumiri în ceea ce privește banii alocați domeniului sanitar au existat chiar în sistem, în rândul angajaților din mai multe instituții de stat aflate în subordinea Ministerului Sănătății. Acestea sunt, în principal, de natură salarială. Printre cei care au protestat, în ultima vreme, se numără angajații din direcțiile de sănătate publică și cei din rândul personalului TESA din spitale. Nemulțumiri au fost exprimate, de asemenea, și de medicii de familie.