Actualitate

Protest în fața Palatului Comunal. Zeci de buzoieni și-au cerut drepturile

Protest spontan în această dimineață a angajaților direcției de asistență socială din subordinea Primăriei Buzău. Pentru prima oară în ultimii 5 ani, angajații DAS au protestat în fața primăriei, nemulțumiți de salarii. Protestatarii provin din două centre, respectiv căminul de bătrâni Alexandru Marghiloman și centrul de zi și de noapte. Ei spun că le-a ajuns cuțitul la os și cer calcularea corectă a salariilor.

„Nemulțumiți de sporuri, de neaplicarea legilor, de programul supraîncărcat. Sâmbete și duminicle nu sunt plătite, se dau recuperări, care ulterior nu se dau. Infirmierele au strâns ore suplimentare în jur de o mie, peste o mie, însemnând raportat la 168 pe lună, înseamnă 7 luni lucrate degeaba”, declară
Anca Botea , asistent medical la căminul de bătrâni Alexandru Marghiloman.

Totodată, angajații instituției, cer și acordarea unor sporuri pentru condiții de muncă:

„Mai sunt niște sporuri. În centrul de noapte se aduc bolnavi cu TBC, Sifilis, bolile bătrâneții, boli care înseamnă un bonus la salariu. Noi trebuie să fim încadrați la 25-50% sporuri, nu 15%. Ni s-a spus că nu ni se vor da banii, să ne mulțumim cu ce avem”, explică Anca Botea

Angajații celor două centre se plâng, totodată, și de volumul foarte mare de muncă, pe fondul personalului insuficient. Aceștia reclamă și o serie de nereguli.

„ITM-ul a fost în control, li s-a pus în vedere să aplice o serie de măsuri. Noi ne-am trezit cu o serie de sporuri calculate greșit, avem fisa postului supraîncărcată, un spor de tură pentru continuitate, spor de vătămare condiții, printr-o expertizare s-a ajuns la 25 la sută dar se refuză a se plăti. Avem colege care nu au voie să administreze medicamente, dar din lipsă de personal le administrează, iar asta este interzis prin lege”, declară Gabriela Vainer de la centrul de zi și de noapte.

Protestatarilor li s-a cerut să aștepte până pe 31 mai, termen până la care ar trebui găsite soluții pentru rezolvarea revendicărilor. Angajații din cele două centre sunt hotărîți ca dacă salariile nu le vor crește și nu vor primi sporurile cuvenite să declanșeze un conflict de muncă, ce ar putea culmiona cu o grevă generală.

Autorul știrilor

Ioana Carpen

3 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • E pe asta cum o mai joci Don Primarele. Ei și familiile lor vor merge la vot. Și chiar este nevoie de o luna și jumătate să o rezolvi. Probabil aștepți scorul de la alegeri și pe urmă Dumnezeu cu mila.Sa speram că se și publica comentariul.