Actualitate

PSD și-a lansat candidații pentru alegerile locale. 15 dintre primarii actuali, trași pe tușă, la fel președintele Neagu

Organizația Județeană a Partidului Social Democrat Buzău și-a prezentat astăzi, oficial, candidații pe care pariază pentru un scor cât mai bun la alegerile locale din 9 iunie. Strategic, social-democrații se vor prezenta în fața electoratului cu candidați de tip new entry, în timp ce unii primari cu experiență, cu unul sau mai multe mandate la activ, vor fi trași pe dreapta. De asemenea, noua strategie urmată de PSD vizează atragerea unui număr cât mai mare de femei, atât pentru mandatul de primar, cât și pentru cele de consilieri locali și județeni.  În final, PSD vizează cel puțin 77 de primării, adică mai mai multe decât numărul maxim obținut de social democrați, în perioada în care organizația județeană de la Buzău era condusă de Marcel Ciolacu.

15 primari în funcție nu vor mai candida

Fotoliul de primar reprezintă o miză pentru care social democrații au regândit strategia folosită în ultimii ani. Mai exact, au scos în față candidați tineri, persoane cu vârste cuprinse între 30-40 de ani, în timp ce primarii care le-au adus social democraților voturi importante, în ultimii ani, au fost trași pe dreapta. Concret, 15 primari în funcție nu vor mai candida, în această situație fiind edilii din Pietroasele, Râmnicelu, Bozioru, Cernătești, Grebănu, Rușețu.

O altă „mutare” pe care o fac social democrații este promovarea doamnelor pentru fotoliul de primar astfel că, la aceste alegeri, PSD va merge cula luptă cu trei reprezentante ale sexului frumos. Este vorba despre Robeasca și Puiești, acolo unde vor candida primărițele PSD in functie, și Năeni unde este vorba despre un candidat nou.

Doamnele vor fi susținute și pe listele de consilieri, atât în consiliile locale, cât și la Consiliul Județean, acolo unde candidatul pentru funcția de președinte este Lucian Romașcanu și, cel mai probabil unul dintre cei doi vicepreședinți va fi Adrian Petre, actualul vicepreședinte.

Sunt însă și candidaturi care nu au reprezentat nicio surpriză. Este vorba despre municipiul Buzău, unde PSD îl susține pentru al treilea mandat pe Constantin Toma. Aceeași situație este și pentru municipiul Râmnicu Sărat, unde Sorin Cârjan va candida pentru a treia oră.

77 de primari, scorul vizat de PSD

În final, social democrații speră să obțină un scor politic de peste 57%, adică un rezultat peste cel obținut în urmă cu patru ani și cel puțin 77 fotolii de primar, adică mai mai multe decât numărul maxim obținut de social democrați, în perioada în care organizația județeană de la Buzău era condusă de Marcel Ciolacu.

Cât despre alegerile europarlamentare, PSD vizează un scor de 66%. Pe listele comune PSD-PNL, social democrații au mers pentru candidați din zona SE, astfel că i-au lansat pe locuri eligibile pe liderii de la Brăila și Galați, în timp ce buzoianul Andi Cristea se află pe locul 20 pe lista comună pentru europarlamentare.