Actualitate

Punctele Gastronomice Locale, o soluție pentru dezvoltarea turismului. Liberalii au depus un proiect de lege în Parlament

Mâncare ca la mama acasă, cu ingrediente din gospodărie, preparată după rețetele specifice fiecărei zone. Este, în mare, ceea ce ce oferă Punctele Gastronomice Locale. Sunt puține, deocamdată, în țară, dar reprezintă o reală șansă pentru dezvoltarea turismului rural.

Un proiect de lege care să reglementeze modul de înființare și funcționare a Punctelor Gastronomice Locale a fost depus în Parlament, zilele trecută. Inițiativa legislativă este una a Partidului Național Liberal și este semnată de 60 de deputați și senatori PNL.

“Contextul socio-economic european şi strategiile de dezvoltare ale Uniunii Europene au adus în prim-plan necesitatea dezvoltării lanţului alimentar scurt şi valorificarea superioară a produselor locale, consacrând conceptul “De la fermă la consumator”. Astfel, existenţa unor locuri de servire a mesei în zona rurală creează un lanţ alimentar scurt şi reprezintă tranziţia către un sistem alimentar mai sănătos şi durabil, prin promovarea şi vânzarea produselor alimentare direct din exploataţia agricolă, în special din gospodăria ţărănească, aproape de sursa de producţie primară”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, PGL este ”o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan”.

Punctele pot funcţiona în locuinţe particulare, dar și în ferme, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare etc, putând fi înfiinţate atât  de persoane fizice cât și de persoane juridice.

Proiectul prevede, de asemenea, întocmirea și gestionarea unui registru al Punctelor Gastronomice Locale. Actualizarea acestuia va reveni Ministerlui Agriculturii, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane, în baza datelor primate de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Scopul proiectului este de a ușura modul în care se pot deschide astfel de puncte, iar inițiativa prevede inclusiv facilitarea participării la cursuri gratuite a persoanelor care doresc să deschidă un PGL. Proiectul de lege va fi supus mai întâi dezbaterii Senatului.