Actualitate Social

RAM DĂ STARTUL DEBRANȘĂRILOR FORȚATE! Mii de buzoieni, notificați. ”Vă rugăm să procedați din timp la găsirea unei surse alternative de încălzire”. Iată ce primiți acasă

Începe marea debranșare forțată la Buzău! Regia Autonomă Municipală a trimis joi, 6 august, primele notificări către buzoienii ce urmează să fie lăsați fără apă caldă și căldură începând cu 1 octombrie 2020.

În total sunt aproape 3.100 de apartamente ce urmează să fie debranșate, iar joi au fost trimise primele 2.000 de notificări.

”Am inventariat toată zonă. Este vorba despre 3.093 de apartamente care trebuie debranșate de la sistem. De astăzi(joi, 6 august) s-a început procedura de notificare. 2.000 de notificări sunt gata și vor fi trimise de joi cu confirmare de primire prin Poșta Română. Până la finalul săptămânii viitoare vrem să finalizăm tot procesul de notificare”, a explicat Geani Matei, director economic la RAM Buzău.

Giani Matei, directorul economic RAM Buzău

În urma analizei făcute, reprezentanții RAM au decis că noul sistem centralizat de încălzire al orașului  va putea alimenta cu energie termică, în special, cartierele Micro 3 și Micro 14, adică acele zone unde numărul consumatorilor este încă foarte mare. Restul consumatorilor vor fi nevoiți să-și găsească alte surse de încălzire începând cu iarna viitoare.

”Cartierele sunt Dorobanți I, Dorobanți II, Broșteni, Broșteni, Zona 1Decembrie, zona Spitalul CFR, zona Liceul CFR. Acestea sunt zonele vizate și unde nu vom mai livra agent termic începând cu această iarnă”, a mai spus Geani Matei, directorul economic RAM Buzău.

Giani Matei, directorul economic RAM Buzău

Autoritățile locale au anunțat, în repetate rânduri, că actualul sistem centralizat nu mai este viabil, informații care acum le sunt aduse la cunoștiința buzoienilor și prin intermediul acestor documente ce le sunt livrate direct la domiciliu. Mai exact, în aceste hârtii sunt explicate motivele ce au stat la baza decizie de debranșare.

Concret, pe lângă datoriile înregistrate, reprezentanții RAM explică, prin notificările trimise consumatorilor, că un motiv pentru luarea acestei decizii îl reprezintă și „diminuarea semnificativă a pieței de energie termică furnizată către consumatorii racordați la sistemul de alimentare centralizat cu energie  termică”.

”La nivel local, regia mai păstra la începutul lunii mai 2020 o pondere de circa 22,0% dintre consumatorii racordați la SACET, fiind constatați ca deconectați/debranșați circa 77,30% dintre consumatori”, se arată în notificarea trimisă.

De asemenea, reprezentanții RAN invocă și pierderile masive din sistem, spunând că vârful a fost înregistrat în octombrie 2019, respectiv 74,39 % pe distribuție.

Tot prin intermediul notificărilor trimise, buzoienii sunt informați că pot apela, dacă venitul le permite, la Direcția de Asistență Socială pentru a primi ajutorul de 3500 sau 7000 de lei, după caz, pentru instalarea unei centrale termice.

Giani Matei, directorul economic RAM Buzău

Totuși, sunt și oameni care sunt bătrâni, singuri, și nu pot face aceste demersuri. Unii deja au trimis sesizări la Primărie cu situația lor. Reprezentanții RAM însă spun că nu pot livra agent termic doar pentru un singur consumator pe scară.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • In alte orase oamenii trebuie sa se lupte in instanta pentru a livse aproba debransarea…
  Aici totul e gratis fara taxa de proiect sau de taiere a tevilor caloriferelor.

 • E frumos sa se erijeze cineva in aparatorul mediului inconjurator, ecologistul Romaniei si alte asemenea figuri de stil.
  Dar pastrarea Termoficarii cu ajutorul unor subventii de milioane (sau zeci de milioane) de lei anual doar de dragul reducerii poluarii (in realitate: pentru castigarea voturilor pensionarilor)
  este o prostie care mai devreme sau mai tarziu va duce la colaps financiar.

  Iata ca Bucurestiul, care are puterea financiara de a subventiona 60% din pretul real al gigacaloriei, a ajuns in situatia de a nu mai putea livra apa calda la presiunea normala pentru ca ar crapa conductele din pamant. Termodinamica nu poate fi pacalita cu subventii!

  Bravo Buzau!