Actualitate Social

RAM Termo Verde a anunțat, oficial, noul tarif la energia termică! Abonații sunt disperați. Deja au notificat societatea că preferă să stea în frig

Vine o iarnă extrem de grea pentru abonații RAM Termo Verde. Societatea a anunțat, oficial, noul tarif cu care vor fi taxați buzoienii începând cu această iarnă. Oamenii sunt disperați, iar cei care au anticipat scumpirea exagerată deja au anunțat că vor să stea în frig pentru că nu-și permit să achite facturile la încălzire.

Proiectul de hotărâre prin care se anunță oficial noul tarif la energia termică a fost publicat în cursul zilei de 30 septembrie pe site-ul Primăriei Buzău, iar cifrele arată negru pe alb că populația va plăti cu 150 de lei mai mult pentru fiecare gigacalorie consumată în această iarnă.

Așa cum sansanews.ro a anunțat încă de la începutul lunii septembrie, prețul gigacaloriei va crește cu 52%. Concret vorbim de un nou tarif de 880 de lei, cu tot cu TVA. Vestea bună, totuși, este că din acest tarif populația va plăti doar jumătate, restul fiind suportat de Primăria Buzău, prin subvenția acordată, ca în fiecare sezon rece.

Cu alte cuvinte, noul tarif pentru energia termică este de 449 de lei , cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 150 de lei față de cei 300 de lei, cu tot cu TVA, cât se taxa gigacaloria pentru populație până acum.

”Tariful este de 739,36 lei, fără TVA atât pentru populație cât și pentru agentul economic. Față de tariful în vigoare este o creștere de 52%, respectiv 254, 53 lei, fără TV. S-a luat decizia și urmează să fie supusă aprobării Consiliului Local ca această creștere să fie suportată jumătate de populație, iar cealaltă jumătate să fie suportată de UAT. Asta înseamnă că prețul pentru populație fără TVA este de 377,27 , fără TVA , astfel că, în final, cu tot cu TVA, populația va plăti 448,95 lei, față de 300 de lei cu TVA, cât este în prezent”, a explicat Geani Matei, directorul RAM Termo Verde pentru sansanews.ro.

În această situație și anticipând scumpirea prețului gigacaloriei, în contextul scumpirii gazului și a energiei electrice, mai multe asociații de proprietari deja au notificat RAM Termo Verde să nu le furnizeze agent termic decât atunci când o vor cere. Cu alte cuvinte, sunt deja oameni care preferă ca, cel puțin până când temperaturile vor coborî și pe timpul zilei sub limita înghețului, să stea în frig, sau se încălzească cu o altă sursă, fără să primească agent termic de la RAM Termo Verde.

Potrivit directorului societății, furnizarea căldurii ar putea începe după 15-20 octombrie, în funcție de cât de mult se va răci vremea, pe timpul nopții.

Totuși, dacă acest lucru se va întâmpla, abonații RAM Termo Verde vor fi taxați, până la aprobarea noului tarif, despre care Geani Matei spune că va fi supus votului undeva pe 28 octombrie, la prețul gigacaloriei valabil și iarna trecută, respectiv 300 de lei. Noul tarif de 449 de lei va fi aplicat consumului populației abia după ce acesta va primi undă verde din partea consilierilor locali.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici.