Actualitate

Războiul din Ucraina, privit prin ochi de copil, la Focus TV

Războiul din Ucraina nu afectează doar populația acestei țări, ci întreaga lume. Invadarea Ucrainei de către Rusia și ororile războiului au afectat profund mulți oameni din punct de vedere psihic. Îi marchează deopotrivă pe adulți și pe copii, mulți dintre ei având un stres emoțional intens. Cei mici știu mult mai multe decât le spun adulții, care încearcă să-i protejeze. Ei află de la televizor, de la radio ori de la colegii lor despre ce se întâmplă în lume, chiar dacă părinții au încercat să le ascundă această situație, iar mulți, având doar informații neexplicate, au propriile ipoteze despre război.

„Chiar dacă sunt inocenți și lipsiți de experiență, copiii trebuie să facă față abundenței de informații care apar azi pe toate ecranele și în mediul on-line. Cu excepția copiilor foarte mici, toți ceilalți au auzit despre invazia din Ucraina, de la prieteni, de pe rețelele de socializare, din programele de știri sau văd și percep, în felul lor propriu, îngrijorarea și anxietatea părinților. Toate acestea le provoacă un stres emoțional intens deoarece ei se raportează la ceea ce se întâmplă în jurul lor după o logică diferită de cea a adulților și percep într-un mod particular realitatea”, a explicat, pentru Șansa News, psihologul Mihaiela Grimbovschi Avramescu.

Că, indiferent de vârstă, copiii sunt interesați de război și au propriile opinii s-a văzut și într-una din edițiile emisiunii „Toc Șou” cu Dan Răspopa, difuzată la Focus TV. Copiii au explicat cum percep ei ceea ce se întâmplă în lume, ce cred despre război și au transmis mesaje ucrainenilor. Discuțiile au fost libere și sincere, iar ipotezele celor mici au fost extrem de diverse.

Tudor Herghelegiu știe că Rusia a atacat Ucraina, știe cum îl cheamă pe președintele Rusiei, iar tot ce își dorește e o lume plină de pace și iubire. El nu mai vrea să vadă cum familiile se despart și nu mai vrea suferință.

„Războiul, chiar și în abstract, este terifiant și dramatic, iar copiii tind să se pună pe ei în mijlocul evenimentelor. În logica lor, războiul din televizor poate ajunge oricând să le bată la ușă. Aceste temeri, emoțiile pe care copilul le verbalizează, trebuie acceptate și analizate de către adulți. De asemenea, este indicat să se găsească, în măsura în care este posibil, răspunsuri adecvate la întrebările lor, astfel încât imaginea pe care și-o formează să fie una cât mai digerabilă pentru capacitatea lor de înțelegere și care să le confere un sentiment de siguranță”, explică psihologul Mihaiela Grimbovschi Avramescu.

Sara Elena Nedelcu are o părere ceva mai nonconformistă despre război. Ea crede că imaginile de la televizor sunt, de fapt, ceea ce vor alții să vadă lumea. Are, în schimb, un mesaj de îmbărbătare pentru copiii ucraineni, cărora le transmite să fie puternici și să nu cedeze.

O ultimă opinie vine de la Teodor George Macovei, care dă dovadă de multă empatie. Inclusiv din tonul vocii sale se poate observa că e conștient de suferințele cauzate de război.

Toți trei copiii au reușit să impresioneze cu luciditatea cu care au reușit să privească un eveniment atât de dramatic cum e războiul și cat de bine au reușit să facă o analiză a ceea ce se întâmplă, chiar dacă au vârste fragede.

„Identificarea de soluții care pot ajuta la descărcarea tensiunii prin gesturi de susținere și suport sau implicarea în acțiuni de voluntariat sunt binevenite. Copiii adoră să ajute, să fie lăsați să participe, iar asta poate reprezenta un suport pentru gestionarea propriilor lor tensiuni negative”, a mai precizat psihologul Mihaiela Grimbovschi Avramescu.