Actualitate

REABILITAREA UPU BUZĂU, ÎN LINIE DREAPTĂ! La ce etapă s-a ajuns și când se va da startul lucrărilor

După doi ani în care s-au făcut doar planuri pe hârtie și încă un an în care s-au semnat contracte și s-a organizat o primă licitație, realizarea unei unități medicale la standarde europene a intrat în linie dreaptă. Concret, a început proiectarea clădirii urmând ca după ce cele 6 luni, cât este termenul prevăzut în contract pentru această etapă, să fie dat ordinul de începere al lucrărilor la noua Unitate de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Buzău.

Sute de pacienți ajung în fiecare lună la urgențe, iar condițiile de acum lasă de dorit, cea mai mare problemă fiind spațiul prea mic pentru fluxul de bolnavi.  O problemă pentru rezolvarea căreia conducerea unității medicale și autoritățile județene au găsit deja soluția: extinderea unității de primiri urgențe precum și dotarea cu aparatură modernă.

De la idee până la punerea ei în practică este însă nevoie de mulți pași, dar realizarea obiectivului a intrat în linie dreaptă. Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a anunțat că s-a încheiat licitația pentru desemnarea constructorului care se va ocupa atât de proiectul tehnic al clădirii cât și execuția în sine.

”Licitația s-a încheiat. Am semnat contractul pentru proiectarea şi execuția acestui proiect. În urma licitației, câştigătoare a fost asocierea formată din Integral S.A. – lider de asociere, Studio SQM – asociat 1 şi Climatronic BMS – asociat 2. În prezent ne aflăm în etapa de realizare a proiectului tehnic”, a anunțat Petre Emanoil Neagu.

Etapa de proiectare are ca termen șase luni după care se poate trece la construcția clădirii. Întreaga lucrare ar trebui încheiată în 24 de luni, potrivit termenelor prevăzute în contractul semnat în urma licitației.

De asemenea, în paralel cu etapa de execuție trebuie să fie organizată o nouă licitație pentru a desemna firma care se va ocupa cu dotarea noii unități medicale. Concret, trebuie achiziționată aparatură modernă, de ultimă generație, iar pentru asta proiectul are prevăzut un buget de maximum 2 milioane de euro, suma finală fiind stabilită în urma licitației.

Întregul proiect are o valoare de peste 4 milioane de euro, bani din care se asigură proiectarea, execuția și dotarea. O parte din această sumă, respectiv 1,5 milioane de euro vin de la Uniunea Europeană, contractul cu ADSE fiind semnat încă de anul trecut, urmând ca restul sumei de care este nevoie până la realizarea lucrării să fie asigurată din bugetul Consiliului Județean.

Unitatea de primiri urgențe trebuie să fie dată în folosință până în decembrie 2023. Extinderea presupune construirea unui alt corp de clădire, subsol şi parter, paralel cu actualul imobil cu care va comunica printr-un culoar de legătură şi care va extinde suprafaţa totală a Unităţii de Primiri Urgenţe la peste 1000 de metri pătraţi la parter şi aproape 1000 de metri pătraţi la subsol, unde va fi amenajată şi o parcare de 800 de metri pătraţi. 
Parcarea pe locul căreia se va construi noua clădire va fi mutată la subsolul acesteia, laolaltă cu vestiarele pentru personalul medical și mai multe spații de depozitare.