Actualitate

Recensământ atipic! Ce și cum pot număra buzoienii, timp de o lună. Ai nevoie de o aplicație pe telefon

Timp de o lună, în țara noastră se va desfășura un recensământ mai puțin cunoscut sau promovat, în care se poate implica oricine. Singura condiție – să aibă instalată pe telefon o aplicație, pe care să o folosească atunci când vede…o barză.

Societatea Ornitologică Română anunță că reia, pentru al șaselea an consecutiv, numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației Uite barza!. Astfel, toți cei care au un smartphone pot participa la recensământul berzelor albe, ce are loc în perioada 10 iunie – 10 iulie.

 „Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este să știm câte perechi cuibăresc în România și care este numărul puilor. Uite barza! este prima aplicație de citizen science gratuită din România creată de SOR, în 2017, pentru recenzarea acestor păsări. Datele sunt colectate cu ajutorul tuturor oamenilor care doresc să se implice în acest proiect. Aplicația ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze, dar și a numărului puilor, iar apoi să folosim datele pentru conservarea populației de berze albe din România și pentru crearea hărților de distribuție în proiecte de tip Atlas”, a declarat coordonatorul proiectului, Valentin Marin.

Buzoienii pot ajuta foarte simplu: când ajung aproape de un cuib de barză, trebuie să pornească GPS-ul telefonului și aplicația. După înregistrarea locației, trebuie completate câteva informații: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcție se află cuibul, numărul puilor din cuib și dacă acesta este sau nu în pericol. În cazul în care nu există o conexiune la internet, datele salvate în aplicație pot fi trimise și ulterior. Informațiile venite de la utilizatori ajung în baza de date a Societății Ornitologice Române, unde sunt validate de biologi.

„Ca în fiecare an, ne bazăm pe susținerea cât mai multor iubitori de păsări, natură și călătorii. Oricine poate să devină erou în mare aventură a numărării berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicația Uite barza! și să se familiarizeze cu ea. Cei mai activi utilizatori ai aplicației vor fi recompensați”, a mai spus coordonatorul proiectului, citat într-un comunicat al SOR.