Actualitate

Regulament pentru adăpostirea animalelor aflate în pericol, lansat în dezbatere publică. Toată lumea poate face propuneri

Consiliul Județean Buzău a pus în dezbatere publică regulamentul privind adăpostirea animalelor care sunt în pericol. Este vorba despre animalele pentru care Poliția Animalelor emite ordine de plasare în adăpost și pentru care autoritățile județene trebuie să asigure servicii pentru o perioadă de maximum 45 de zile.

Consiliul Județean are obligația de a asigura servicii de capturare și ridicare a animalelor, transport la adăpost, asistență veterinară, deparazitare și vaccinare, cazare și hrănire. Costurile sunt suportate de la buget, iar ulterior se recuperează de la proprietarul animalului. Pentru că autoritățile județene nu au personal calificat, toate aceste servicii vor fi contractate de la furnizori autorizați. De pildă, cazarea animalelor se poate face în grădini zoologice, la adăposturi deja existente în proprietatea altor administrații sau a unor organizații neguvernamentale.

Un colectiv de lucru special constituit la nivelul Consiliului Județean se va ocupa de identificarea proprietarului în interiorul celor 45 de zile și restituirea animalului precum și de recuperarea sumelor cheltuite, de la acesta. Dacă cei care dețin animale nu le mai vor, acestea vor fi date spre adopție, prin intermediul unor ONG-uri de profil.

Regulamentul care prevede cum pot fi adăpostite animalele pentru care se emit ordine de plasare în adăpost este în dezbatere publică pe site-ul Consiliului Județean Buzău iar detalii pot fi obținute de aici. Orice persoană interesată poate face propuneri. La expirarea perioadei de dezbatere, acesta va fi adoptat, iar consilierii vor aloca și sumele pentru punerea în aplicare a prevederilor sale.

Poliția Animalelor este o structură înființată, anul acesta, în cadrul Poliției Române, pentru o mai bună aplicare a legislației privind sancționarea actelor de tortură asupra animalelor. Poliția Animalelor colaborează cu celelalte autorități ale statului și cu organizațiile neguvernamentale pentru o mai bună aplicare a legislației din domeniul protecției animalelor.