Actualitate POLITICĂ

Regulamentul care interzice accesul cetățenilor și presei la ședințele de Consiliu Local, cel mai odios bocanc pe gâtul democrației

Hotărârea adoptată prin vot, miercuri, prin care sub denumirea elaborată de Regulament de organizare și funcționare al Consiliului Local Municipal Buzău, a fost redactat un text dezgustător, în totală contradicție cu legea, dar și cu normele de drept, pune Buzăul în situația inedită de a fi prima localitate din țară unde populația nu are voie să asiste la luarea decizilor care o privesc.

Sub aparența unui proiect de hotărâre care invocă legi interpretate într-o manieră absolut halucinantă, purtând semnătura, ca inițiator, a primarului Constantin Toma, și, ca garant al legalității, a secretarului Eduard Pistol, documentul stabilește că:

c. Cetăţenii care au domiciliul în municipiul Buzău pot participa la şedinţele consiliului local doar dacă au un interes legitim legat de un proiect de cu caracter individual şi dacă au aprobarea preşedintelui de şedinţă; neaprobarea nu se motivează

d. Participarea la şedinţă de derulează doar în intervalul de timp în care se dezbate proiectul respectiv

e. Cetăţenii cu domiciliul în municipiul Buzău care doresc să asiste la şedinţele consiliului local vor comunica această intenţie secretarului general, înainte de începere şedinţei cu minim 24 de ore înainte, prin cerere scrisă depusă la Ghişeul Unic al Primăriei. Accesul în sala de şedinţe se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea cererilor depuse, maxim 5 persoane, cu condiţia probării cererilor în condiţiile alineat (C)

f. Şedinţele de consiliu local se filmează şi se transmit live pe pagina de Facebook a Primăriei Buzău şi pe contul de Youtube, de către operatorul căruia i s-a atribuit, potrivit legii acest serviciu;

g. Presa poate utiliza imaginile realizate potrivit alineatului precedent fără a mai fi necesară prezenţa sa efectivă la şedinţă.

Castana fierbinte a adoptării acestui act cu putere de lege locală a fost scoasă din foc cu mâna consilierilor majorității PSD, în ciuda criticilor și propunerilor de amendare venite de la opoziție. Penibilul situației vine și din faptul că hotărârea care restricționează accesul cetățenilor și presei la ședințe a fost votată de consilieri care au activat, în trecut, în presa locală, și care, la ședință, au apărat, în mod grețos, prevederile ce încalcă un drept garantat prin Constituție, cel al cetățeanului de a avea acces la orice informație.

Actul adoptat va fi atacat la instanță, după cum a anunțat consilierul USR PLUS, Irinel Cârstea, cel mai vocal contestatar al proiectului, în ședința de plen de miercuri. În mod normal, nici avizul de legalitate al juriștilor Prefecturii nu ar avea cum să fie dat pe un asemenea act.

Dincolo de aspectele care vor conduce, foarte probabil, la situația în care hotărârea va fi anulată, rămâne intenția Puterii din administrația locală de a obstrucționa accesul la informația de interes public. Care intenție nu este prima oară când se manifestă. Și fără acest regulament, la penultimele două ședințe al CLM Buzău echipei grupului nostru de presă i-a fost îngrădit accesul în sală. Chestiune de care au avut cunoștință inclusiv primarul municipiului Buzău și secretarul Eduard Pistol. Împiedicarea jurnaliștilor de a ajunge în sala de Consiliu s-a făcut prin dispoziții date dispozitivului de pază format din polițiști locali. Mai mult, reporterul redacției noastre, care a reușit să ajungă împreună cu un cameraman în sala de ședințe, la insistențe repetate, și cu acordul verbal al primarului Toma, a fost ulterior, admonestat de șeful dispozitivului de pază.

Asemenea derapaje nu au existat niciodată nici în plan politic și nici în plan administrativ, la Buzău. Niciun politician local, iar Buzăul a avut și politicieni care numai de comportament democratic nu puteau fi suspectați, nu și-a imaginat ca fiind posibil să excludă cetățenii și jurnaliștii din sfera deciziilor care îi privesc direct. Se întâmplă, zilele acestea, la nivelul administrației municipiului Buzău și este de anticipat că sfătuitori mai bine intenționați decât cei pe care i-a ascultat până acum îi vor spune primarului Constantin Toma că, oricât l-ar iubi buzoienii, așa ceva nu vor înghiți niciodată.

Autorul știrilor

Cătălina Jingoiu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • VOTATI P.S.D :)) , ASTA FACETI DE 32 DE ANI , PREA PROSTI SUNTETI STIMATI SI ONORABILI CETATENI !Votati de peste 30 de ani acelasi partid cu peste 80 % procente , PARTID CE A NENOROCIT TARA ASTA !Cat naibii de prosti puteti fi?!GRANDE -PARDON !Eu cat mai traiesc sper ca va veti trezi odata si -odata , sper la ACTIUNE “MANI PULITE”-ITALIA 1991 , asta la nivel national!Simt ca se apropie ..