Actualitate Social

REGULI LA JOACĂ, ÎN PANDEMIE! Sfaturile medicilor pediatri pentru părinți

Numărul cazurilor de coronavirus este în creștere în județul Buzău. De la o zi la alta apar noi confirmări, context în care autoritățile fac un nou apel către buzoieni să respecte regulile de prevenire a îmbolnăvirii. Buzoienii sunt rugați să dea dovadă de precauție, să evite locurile aglomerate și deplasările inutile, să își igienizeze frecvent mâinile și să nu uite de mijloacele de protecție individuală.

O atenție deosebită trebuie acordată în această perioadă copiilor. Chiar dacă cei mici dezvoltă forme ușoare sau cel mult medii de boală, ei pot transmite virusul foarte ușor.  Medicii recoamndă ca în această perioadă, în care copiii sunt în vacanță la bunici sau la mare ori munte, să aibă grijă să-I facă să înțeleagă cât de importantă este distanțarea socială.  

“Un adult ar trebui să-i monitorizeze permanent pe cei mici. Să nu îi lase să se joace cu copii din alte grupuri, pe care nu-i cunosc, să stea departe de ei. Copiii să fie învățați că trebuie să stea foarte puțin unii lângă alții. De asemenea, copiii trebuie să fie spălați pe mâini foarte des, când ies afară să aibă permanent la ei o sticluță cu dezinfectant de mâini, iar atunci când vin în casă de la joacă să li se facă, obligatoriu, duș. În spațiile închise, copiii cu vârsta peste 2-3 ani să poarte masca de protecție.”, a declarat medicul pediatru Gina Anica, în emisiunea Focus News de la Focus Tv.

Părinții au cel mai important rol, arată medicii.

“Este foarte dificil în cazul copiilor, să le explicăm toate aceste lucruri, dar trebuie să depunem un mic efort acum pentru a putea reveni la normalitate cât mai curând, iar din toamnă copiii să revină la școală.”, a adăugat medicul șef Pediatrie Spitalul Județean Buzău, Gina Anica.

Principalele simptome care ar trebui să dea de gândit părinților sunt: febră ridicată 39- 40 de grade, rinoree, tuse, oboseală, dar și manifestările digestive sau pierderea gustului și mirosului. La primul semn de boală, părinții trebuie să anunțe medicul de familie sau să sune la 112.