Personalul medical nevaccinat împotriva noului coronavirus ar putea fi obligat să se testeze periodic, pe banii proprii. Potrivit noii metodologii de testare aprobată de Institutul Național de Sănătate Publică, în cazul în care vor apărea bolnavi infectați cu noua tulpină Delta, extrem de contagioasă, sau dacă rata de incidență a cazurilor COVID va crește peste pragul de 1,5 la mia de locuitori, atunci medicii și asistentele vor fi obligați să se testeze cel puțin o dată pe săptămână, în cazul în care nu sunt vaccinați.
“Vaccinarea, din păcate, nu este obligatorie pentru nici o categorie de personal. Spun din păcate pentru că mi s-ar fi părut foarte normal ca măcar pentru personalul medical și cel din învățământ acest lucru să se întâmple fără posibilitate de opțiuni. Dar, nu este așa, motiv pentru care cei care sunt nevaccinați vor pătrunde în unitate numai în prezența echipamentului complet, deci nu vor abandona nici un moment nici masca, nici mănușile, nici halatele protective. Potrivit noii metodologii, dacă rata de infectare în județ sau pe municipiu crește peste 1,5, atunci vor trebui testați prin test PCR cel puțin o dată pe săptămână sau prin două teste rapide săptămânal”, a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.
Deocamdată nu s-a luat o decizie, însă, există posibilitatea ca personalul medical să plătească din propriul buzunar testele COVID. Marți, 13 iulie, premierul Florin Cîţu a declarat, referindu-se la vaccinarea personalului medical, că propunerea este ca persoanele care nu doresc să se vaccineze să fie testate anti-COVID şi să suporte costul acestor teste.
“În primul rând, România are astăzi cea mai mică rată de infectare din Europa, deci începem cu partea pozitivă. În ceea ce priveşte vaccinarea în rândul personalului medical, ştiţi foarte bine că există propunerea că să fie testaţi cei care nu vor să se vaccineze şi să plătească pentru teste. Asta este propunerea pe care am făcut-o pentru Ministerul Sănătăţii.”
Sindicaliștii din sănătate reacționează și spun că nu acceptă ca ei să scoată bani din buzunare pentru a plăti testele.
“Membrii de sindicat m-au întrebat: de ce să plătim noi? Doamna ministru nu și-a dat încă un punct de vedere cine suportă aceste teste. Așa cum vaccinarea nu este obligatorie nicăieri în lume, nu poți constrânge un angajat să se vaccineze, să-și facă test. Nu sunt de rea voință, dar oamenii au dreptul la muncă. Ce faci, stai la fiecare 7 zile să te testezi, ești programat, trebuie să te testezi. Pe banii cui, rămâne de văzut”, a precizat liderul Sanitas Buzău, Mihai Ștefan.
În județul Buzău, circa jumătate dintre angajații din spitale s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. Concret, potrivit ultimei raportări a DSP, 5878 de angajați din spitalele buzoiene au decis să se imunizeze.
Adaugă comentarii