Se reia subiectul reformei administrative în România. Este nevoie de un astfel de proces, mai ales că nu a mai fost realizat de mai bine de 50 de ani, spune președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc. În acest context ideea unirii unor comune cu orașe, așa cum se propune și la Buzău, poate fi o acțiune care să preceadă reforma propriu-zisă, spune Emil Boc. Însă, de partea lor, primarii de comune nu văd aceleași beneficii într-o astfel de unificare.
De pildă, președintele Asociației Comunelor din România, filiala Buzău, Marian Mușat, spune că pentru comunitățile rurale nu unirea cu orașele este soluția:
” Acum se vorbește de înglobarea localităților periferice în orașe. Acest lucru cred că nu este benefic pentru localitățile din jurul municipiilor. Vor crește taxele si impozitele locale, poluarea va veni peste locurile în care acum aerul este curat. Oamenii vor fi fi departe de primăria de centru și vor trebui să alerge foarte mult să-și rezolve treburile. Localitățile rurale își vor pierde identitatea locală, aceasta va dispărea pus și simplu. Primarii spun că vor fi create locuri de muncă pentru oamenii din localitățile acestea, însă mulți dintre acești oameni nu au experiența necesară pentru a munci în fabricile din orașe. Gândirea primarilor e mai mult economică, ei vor o dezvoltare a orașelor nemaiavând terenuri, de aceea vor alipirea cu localitățile din periferie. Ei au de câștigat. Taxele merg la bugetul orașului, vor fi din ce în ce mai mari, dar oamenii de la sate nu vor avea la fel de mult de câștigat. În plus, primarii vor duce industria și fabricile către margine, adică exact în aceste localități înglobate. Aceiași primari anunță investiții în localități, însă fiind la periferia orașelor aceste investiții se vor face cine știe când”, a declarat președintele Asociației Comunelor din România, filiala Buzău, Marian Mușat, comentând varianta ca unele localități să fie alipite orașelor.
Realizarea unor asociații de dezvoltare intercomunitară prin care comunele să poată atrage mai ușor fonduri europene cu care să se poată dezvolta ar putea fi o soluție mai bună, este de părere președintele ACOR Buzău:
” Cel mai bine ar fi ca această reorganizare a localităților mici și mijlocii să se se facă prin unirea lor, a 2-3 comune, în ADI, astfel încât să se facă un singur serviciu care să asigure ce au nevoie oamenii: apă canalizare, iluminat, strângerea gunoiului să se facă în sistem centralizat care să deservească 2-3 comune”, mai spune Mușat.
La Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România care s-a desfășurat, luni, primarii din țară au votat în unanimitate o rezoluție privind unele facilități care să încurajeze localitățile mai mici să se unească cu orașele de lângă ele. Rezoluția urmează să fie înaintată Guvernului spre aprobare.
Prin aceasta, se propune ca, în cazul unor alipiri de comune orașelor, primarul comunei să devină viceprimar al noii structuri. Locuitorii ar urma să plătească aceleași impozite ca până acum iar consilierii locali și-ar putea continua mandatul până la primele alegeri la termen.
Citește și AICI
Adaugă comentarii