Asistenții maternali care nu au măcar liceul sau o școală profesională vor trebui să revină pe băncile școlii. O Ordonanță de Guvern din august, care aduce modificări în privința regulilor pentru obținerea atestatului de asistent maternal, a fost aprobată de Camera Deputaților, for decizional, iar legea adoptată a plecat la promulgare, urmând să intre în vigoare.
Modificările introduc, printre altele, obligativitatea ca asistenții maternali să fie absolvenți de studii liceale sau învățământ profesional. Diploma de bacalaureat nu este obligatorie, dar asistentul maternal trebuie să facă dovada studiilor absolvite.
Noile reguli se aplică și în cazul asistenților maternali aflați deja în sistem. Astfel, cei care nu mai îndeplinesc condițiile de studii conform noilor reglementări, vor avea la dispoziție un an de la data intrării legii în vigoare pentru a se înscrie la liceu. Ei vor fi nevoiți ca în 5 ani să fie absolvenți ai învățământului liceal, seral sau cu frecvență redusă, inclusiv prin Programul „A doua șansă”.
O altă modificare importantă este legată de vârsta la care o persoană poate deveni asistent maternal, care crește de la 18 la 21 de ani. În plus, un asistent maternal va putea lua în îngrijire maxim 2 copii, cu excepția celor care sunt frați.
”Fiecare asistent maternal va putea îngriji maximum 2 copii, cu excepția copiilor care fac pate dintr-un grup de frați. Asistentul maternal nu poate primi în plasament copiii cu care este rudă până la gradul III inclusiv sau un copil a cărui diferența de vârstă dintre acesta și asistentul maternal este mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani. Activitatea desfășurată de asistenții maternali va fi evaluată la fiecare 2 ani de o echipa multidisciplinară, iar aceștia vor urma cursuri de perfecționare anual, astfel încât să fie mereu pregătiți pentru a oferi cea mai bună îngrijire. Contractul individual de muncă al asistentului maternal se încheie pe durată nedeterminată. Atestatele asistenților maternali aflate în perioada de valabilitate la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe rămân valabile pe întreaga perioadă pentru care au fost eliberate inițial”, arată Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.









Adaugă comentarii