Actualitate Social

Reguli noi pentru obținerea unei locuințe sociale. Cine va fi exclus de pe listă

Beneficiari de ajutoare financiare de la stat și locuințe sociale, dar cu mașini de lux la poartă. Astfel de situații, care se întâlnesc și la nivelul municipiului Buzău, trebuie evitate pentru a da șansa familiilor cu adevărat nevoiașe să primească ajutor. Este ceea ce a arătat, în ședința CLM Buzău, consilierul municipal Irinel Cârstea, care a venit cu o propunere adoptată, în final, de toți aleșii buzoieni.

Zilele trecute, regulamentul pentru acordarea locuințelor sociale a fost modificat de Consiliul Local Municipal. Un amendament adus de consilierul Irinel Cârstea, și adoptat de consilierii municipali, prevede că aceste locuințe aflate în proprietatea primăriei nu mai pot fi acordate familiilor care dețin un vehicul mai nou de 7 ani.

“Nu pot beneficia de locuințe sociale persoanele sau familiile care dețin în proprietate un autovehicul, motocicletă, tractor agricol sau forestier cu o vechime mai mică de 7 ani. Propun aceste acest amendament având în vedere că nu este echitabil ca deținătorii de mașini, chiar de lux, să beneficieze de același drepturi ca și persoanele care chiar reprezintă cazuri sociale și se află într-o reală stare de nevoie.”

Amendamentul a fost formulat, a explicat Irinel Cârstea, la Focus Tv, pe baza unor situații concrete: familii fără posibilități materiale nu au unde locui, în timp ce buzoieni cu SUV-uri la poartă beneficiază de locuințe sociale.

“Trebuie să dăm prioritate oamenilor care chiar au nevoie. Recent, m-am întâlnit în fața primăriei cu două mame cu 2-3 copii care aveau nevoie urgentă de o locuință și nu avem nicio variantă. În urmă cu o lună am fost la o locuință socială și o familie de aici avea în fața casei un SUV. Nu mi s-a părut corect.”

Consilierul Nicolae Șerban a intervenit în timpul dezbaterilor din ședința CLM. Alesul municipal a vrut să arate că un asemenea criteriu nu ar fi binevenit.

“Prin acest amendament vrem să îngrădim drepturile celor năpăstuiți. Vă rog să respingeți amendamentul, pentru că chiar dacă are un tractor poate își lucrează petecul de pământ cu el. Îi îngrădim dreptul de a avea o locuință. Poate se duce la serviciu, lucrează la o fermă în afara Buzăului, ce face, o ia pe jos? Sunt aberații, domnule consilier. În Anglia au mașini, case și beneficiază de ajutor social. Nu am dreptul să am o mașină și să cer locuință? Lăsați oamenii să trăiască.”

În final, amendamentul propus de Irinel Cârstea a fost adoptat cu 12 voturi pentru, 3 împotrivă și 3 abțineri.

Cine poate beneficia de locuințe sociale: