Actualitate

(FOTO) Ceainăria literară, locul special amenajat pentru ca elevii din Cilibia să răsfoiască o carte, în liniște. Cum sunt atrași copiii spre lectură

Într-o perioadă în care tehnologia a acaparat aproape totul, a scăzut semnificativ și numărul persoanelor care pun mâna pe o carte pentru a căuta informații sau pur și simplu pentru a se relaxa citind. Telefoanele și tabletele sunt utilizate de la cele mai mici vârste, prea puțini copii fiind interesați de citit. Pentru a schimba această situație și a-i atrage pe copii spre lectură, dezvăluindu-le lumea fascinantă a cărților, reprezentanții Școlii Gimnaziale Cilibia derulează o sumedenie de proiecte care mai de care mai interesante. De la grădiniță până la clasa a VIII-a, copiii sunt implicați într-o serie de proiecte interactive prin care învață că răsfoirea unei cărți are mult mai multe avantaje decât telefonul.

Colectivul școlii din Cilibia caută, an de an, să îi surprindă pe cei mici și să vină cu ceva nou, captivant, care să îi atragă spre raftul cu cărți. Mai ales că cei mai mulți preșcolari și elevi provin din familii cu posibilități materiale reduse, care nu își permit să cumpere cărți și să îi ajute să prindă dragoste de citit. Munca de a promova lectura și importanța cărților în dezvoltarea fiecăruia începe chiar de la grădiniță.

“Ne-am dat seama că elevii nu mai citesc, așa că de 3 ani punem accent pe literație, începând de la grădiniță până la gimnaziu. În plus, elevii sunt dintr-o comunitate destul de săracă, părinții nu își permit să cumpere cărți, mulți sunt analfabeți, singura legătură cu această lume minunată se poate face doar prin școală.  La grădiniță avem o insulă de lectură. În colaborare cu OvidiuRO organizăm ateliere de vară. Elevii stau în cerc, pe pernuțe, avem cărți specifice vârstei lor, fac tot felul de activități, avem invitați care vin și le citesc”, spune directorul școlii din Cilibia, Dana Guteniuc.

 Lumea fascinantă a cărților le este dezvăluită, mai departe, elevilor din clasele primare de către învățători. Totul, cu ajutorul cărților strânse în ultimii ani, din donații sau fonduri ale școlii.

“La învățământul primar am avut proiectul “Citește 100 de povești”.   Trebuia ca până la finele anului școlar să le citească domnii învățători elevilor 100 povești. Am avut în anii anteriori o campanie prin care am strâns cărți, pentru că biblioteca noastră avea cărți mai vechi, dar am observat că generațiile actuale nu mai sunt interesate de cărțile vechi, nu mai reprezintă o atracție. Am incercat să facem această campanie de strângere a cărților pentru grădiniță și învățământul primar. Am reușit, am și achiziționat volume prin diverse proiecte, am primit și donații.”

Elevii din clasele primare și din gimnaziu au parte de activități diverse, în spații special amenajate, care pur și simplu te invită în lumea cărților. Anul acesta, punctul de atracție este “Ceainăria literară”.

“Am reușit să strângem câteva cărți, astfel că singura preocupare era să amenajăm un spațiu în care elevii să citească. Intrarea în școală, care poate în alte școli e pentru profesori, am transformat-o într-un loc în care elevilor să nu le fie teamă să stea, să vină în pauze, să ia o carte și să citească. Toate cărțile sunt pe raft, nu sub cheie. Am amenajat ceainăria, anul acesta. A fost o regândire a spațiului, ne place să ne reinventăm, să-i surprindem pe copii.”

Pe lângă acest spațiu, elevii din Cilibia pot citi și în natură. Vor avea, cât de curând, și un Biblio BUS, un proiect cu care nu multe școli se pot mândri.

“Avem un microbuz scos din circulație pe care l-am montat deja și pe care vrem să-l transformăm într-o bibliotecă, să citim afară, să fie un fel de Biblio BUS. Avem două umbrele montate, vom sta cu copiii acolo și vom citi.”

La școala din Cilibia, locul în care elevii sunt ajutați să descopere minunata lume a cărților, în era tehnologiei, învață aproape 190 de elevi.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian