SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

Relatarea medicului pediatru care a tratat de COVID aproape toți copiii infectați din Buzău. Cum vede specialistul cel de-al patrulea val al pandemiei

Purtați masca de protecție și evitați aglomerările! Noul coronavirus se răspândește cu rapiditate în comunitate și afectează persoane de toate vârstele, inclusiv bebeluși de doar câteva luni, care pot transmite virusul foarte repede la părinți și bunici. Este mesajul medicilor pediatri de la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, specialiști care au de tratat în această perioadă copii de toate vârstele, infectați cu SARS CoV-2. Din fericire, în ultima perioadă, nu s-au înregistrat forme grave de boală, însă, medicii trag un semnal de alarmă și le transmit părinților să respecte cu sfințenie măsurile de prevenție și să îi țină, pe cât posibil, pe cei mici departe de aglomerații.

La Spitalul Râmnicu Sărat se află internați 7 copii. Sunt atât bebeluși de două luni, cât și copii de 10-12 ani. Unii dintre ei au fost testați după ce au prezentat semne clare de infecție cu coronavirus, alții, însă, au ajuns la spital cu simptome cu totul diferite, care ințial păreau că semnalează afecțiuni din altă sferă.

„În momentul acesta avem 7 copii internați în secție, cu vârste cuprinse între 2 luni și 12 ani. O parte dintre ei au simptomatologie specifică unor afecțiuni respiratorii, iar o parte nu au nicio legătură. Sunt copii care au ieșit pozitivi având stomatită, copii cu diaree, fără specificul bolii în sine. O parte au specific, alții nu” a declarat dr. George Munteanu, medic pediatru la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

Din fericire, micii pacienți aflați acum în spital au forme ușoare de boală. Și după internare, în câteva zile de la administrarea tratamentului specific, copiii se negativează:

„Se negativează cam în 5-6 zile, maxim o săptămână, pot să spun că majoritatea evoluează foarte bine. Unii se negativează după 8 zile, când noi le facem testarea, alții nu se negativează în intervalul acesta și mai sunt testați la domiciliu, sau, dacă e nevoie la 14 zile, îi testăm noi aici și se negativează după aceea. Dar, în general, toți copiii pe care i-am avut au evoluat bine și s-au negativat, deci n-au fost probleme deosebite.”

Deși părinții nu pot spune exact unde s-au îmbolnăvit copiii lor, toate cazurile au un numitor comun:  frecventarea unor locuri extrem de aglomerate:

„Principalul motiv este aglomerația și trecerea prin diferite locuri unde sunt foarte multe persoane. Pentru că lumea se duce cu ei pe la mall-uri, pe la botezuri, pe la petreceri și acolo sigur, dacă mergi pe firul lor și faci legătura, sigur de acolo s-a infectat. Unii, de exemplu, fac parte dintr-un focar. Avem un copil de la Plevna unde e un focar de coronavirus: copilul de 2 luni s-a infectat, și mama lui la fel. Se poate face foarte ușor legătura de filiații, pe unde au trecut și unde s-au infectat.”

În acest context, medicii au un mesaj clar pentru părinți:

„Este un virus asemănător ca simptomatologie virusului gripal, numai că, fiind infectați, copiii sunt un vector de transmitere. Deci, ei pot infecta la rândul lor persoane care pot avea probleme deosebite. Trebuie izolați, nu trebuie lăsați să stea împreună cu alți copii, cu familia. Deci, ei trebuie izolați în perioada îmbolnăvirii.”

La Buzău, în weekend, Direcția de Sănătate Publică a raportat 127 de noi infectări. Iar în ultimele 24 de ore, 28 de buzoieni au aflat că au coronavirus, 11 dintre ei testându-se în laboratoare private după ce au început să aibă semne de boală. Printre ultimii infectați se află și un copilaș de doar 10 luni.