Actualitate

Revin bursele de merit pentru clasa a V-a. Ce criterii trebuie să îndeplinească elevii

Mii de elevi vor putea primi burse de merit începând cu anul școlar 2023-2024 deși colegii lor, aflați anul trecut în aceeași clasă, nu au beneficiat de acest ”bonus”.  Este vorba despre copiii care au intrat anul acesta în clasa a V-a și pentru care se vor acorda burse de merit, începând cu modulul al treilea.

Practic, acordarea burselor de merit pentru elevii din primul an de gimnaziu a fost sistată în momentul în care structura anului școlar a fost schimbată de la trimestre la module. Anul școlar 2023-2024 readuce acest ”bonus” pentru elevii din clasa a V-a care vor putea primi bani începând cu luna ianuarie.

Într-o intervenție la Focus News, Elena Iordache, inspector școlar în cadrul IȘJ Buzău, a explicat că după primele două module se va face o medie generală, iar cei care vor obține peste 9.50 vor primi bursă de merit. Această medie va fi calculată doar pentru elevii din primul an de gimnaziu, pentru restul elevilor media generală va fi calculată la finalul anului școlar.

”Bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a se vor acorda în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs (în acest caz, bursele se plătesc începând cu luna februarie, inclusiv pentru luna ianuarie, până la finalul anului școlar)”.

De asemenea, burse de merit pot primi și elevii care abia au intrat la liceu.

Bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învăţământul liceal sau profesional” 

O altă veste bună este și faptul că începând de anul acesta valoarea bursei de merit a ajuns la 450 de lei, adică mai mult decât dublă, în condițiile în care anul trecut, elevii de merit primeau în fiecare lună 200 de lei.

Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; acolo unde situația o impune, potrivit metodologiei, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50”, este specificat în metodologia de acordare a burselor de merit.

În Buzău, după cum arată situația întocmită de Inspectoratul Școlar, numărul elevilor care vor primi burse de merit în acest an școlar depășește 5 500. Concret, numai numărul elevilor cu media de absolvire mai mare sau egală cu 9,50 anul trecut a fost de 5.557.

Anul școlar 2023 – 2024 vine cu noutăți și în ceea ce privește bursele acordate elevilor olimpici dar și pentru copiii care provin din familii monoparentale sau care au mame minore.

”Bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv pentru elevii cu unul dintre părinți decedați, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie”.

Cuantumurile burselor din anul școlar 2023-2024

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore : 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Potrivit Elenei Iordache, inspector școlar județean în cadrul IȘJ Buzău, pot fi cumulate până la 3 burse, de exemplu cea de merit cu bursa socială și cea tehnologică dacă este vorba despre un elev la un liceu tehnologic, sau două dacă elevul se încadrează la o bursă socială dar are și media peste 9.50.