Actualitate

S-A STINS NEA BENI!

Benone Sinulescu a trecut la cele veșnice. Artistul buzoian avea 84 de ani. Fusese internat duminică în spital cu pneumonie iar, joi, 18 noiembrie, s-a produs decesul.

Nea Beni avea mai multe probleme de sănătate. În luna iulie a fost internat în stare gravă după ce i se făcuse rău în casă și a fost găsit căzut pe podea.

Atunci, a fost transferat la o clinică, unde medicii reușiseră să-l stabilizeze.

Starea lui a continuat însă să se degradeze, astfel că duminica trecută a chemat salvarea pentru că se simțea foarte rău.

Deşi informaţii iniţale au indicat că artistul ar fi murit la spital din cauza unei pneumonii, soţia lui a explicat că acesta a refuzat internarea.

„Am rămas singură, era bine, ne bucuram, dar a făcut o pneumonie de aspirație și s-a dus, n-a vrut să fie dus la spital, de frică, din cauza Covid-19.” a declarat pentru Impact.ro, soția lui Benone Sinulescu.

Decesul a survenit, joi, 18 noiembrie, în jurul orei 14.50.

Născut pe 24 mai 1937, Benone Sinulescu a început să cânte încă din adolescenţă.

De-a lungul carierei, a colaborat cu diverşi interpreţi de muzică populară, printre care Irina Loghin, iar după 1989, a abordat şi stilul etno-dance şi cântat cu grupul Ro-Mania.

A debutat discografic în 1967, cu albumul omonim şi cel mai recent, în 2011, a lansat un disc de colinde.

În decembrie 1967, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite şi îndelungată activitate artistică”, prin  decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România.

Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Benone Sinulescu, pe 29 noiembrie 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.

De asemenea, la 7 februarie 2004, Benone Sinulescu primea şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Un munte de efervescență, de optimism și bună dispoziție, nea Beni a cântat Buzăul în melodiile sale, făcând cunoscute peste tot în lume frumusețile locurilor sale natale.

Povestea lui nea Beni s-a încheiat. De acum, urmează legenda.

Dumnezeu să-l odihnească!