Actualitate

Se schimbă din nou structura secțiilor în Județean: Managerul spitalului: ”Facem asta să nu ne blocăm și să ne rugăm să nu vină alt val atât de repede”

Se fac din nou analize și calcule cu privire la numărul de paturi pentru bolnavii care au nevoie de internare la Spitalul Județean Buzău. De această dată, în prim plan sunt locurile pentru bolnavii cu afecțiuni grave, cardiologice și neurologice. Unitatea medicală se confruntă cu un val de persoane cu astfel de probleme medicale pentru care au nevoie de internare în regim de urgență, iar conducerea spitalului se chinuie de câteva zile să găsească cea mai bună soluție pentru ca fiecare bolnav, indiferent că este pacient COVID sau post COVID, să aibă parte de îngrijire medicală. Pentru asta se va schimba din nou structura secțiilor. Practic, cele două secții, respectiv neurologie și cardiologie, comasate în urmă cu câteva săptămâni pentru a face loc bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2, vor reveni la normal.  Managerul Claudiu Damian a dat asigurări că această modificare va fi făcută într-o zi, maximum două.

”Când am făcut comasarea, din cele 60 de locuri de la Neurologie aveam doar 16 ocupate, iar la Cardiologie pe 70 de locuri aveam doar 20 de bolnavi. În schimb acum, după ce a scăzut numărul pacienților COVID, se pare că s-au înmulțit bolnavii cu afecțiuni neurologice și cardiologice. Avem circa 5 prezentări pe zi cu AVCC-uri și afecțiuni cardiace. Nu știm dacă este vorba despre persoane care de frica COVID-ului au stat acasă și li s-a agravat boala sau este o urmare a infecției cu coronavirus, deși ne spun medicii că mulți pacienți cu AVC au avut COVID”, a explicat Claudiu Damian.

Până acum, acești bolnavi au fost internați în secția comasată cardiologie –neurologie, dar în maximum, două zile cele două secții vor reveni la forma inițială, adică vor putea interna la capacitate maximă.

”Am putut face față până acum, dar cum se întrevede că sunt internări multe și vom reveni la normal. Vom muta secția tampon Covid la etajul patru, pentru că acum ne permite structura dat fiind numărul mai mic de prezentări COVID. Facem acest lucru să nu ajungem să ne blocăm. Nu putea nici transferăm pentru că fiecare spital din țară își organizează lucrurile sa facă față valului de bolnavi COVID. Presiunea pe spital există în continuarea și este destul de mare pentru că avem pacienții infectați care sunt în prezent cu afecțiuni destul de mari și nu vor pleca imediat. Mulți au nevoie și de internare la ATI. Să ne rugăm să nu vină alt val atât de repede încât să nu avem un timp de respiro pentru personalul medical”, a spus Claudiu Damian.

În prezent, sunt internați peste 150 de pacienți COVID dar și peste 40 de pacienți cu afecțiuni post COVID.