Actualitate

S-a stins un dascăl din generația de aur a Hașdeului

Foștii elevi și profesori ai Hașdeului se despart de unul dintre dascălii cu o reputație și o carieră didactică excepționale. Profesorul și istoricul Liviu Stănilă s-a stins din viață, după cum au anunțat, în cursul zilei precedente, prietenii și familia, prin intermediul mai multor mesaje postate pe rețelele de socializare.

Ca profesor al Colegiului B. P. Hașdeu, vreme de peste trei decenii, a îndrumat zeci de generații de liceeni, unii dintre absolvenți urmându-și pasiunea pentru istorie insuflată de profesorul Liviu Stănilă. Haina pedagogului strălucit a fost cea care i s-a potrivit perfect, după cum o arată și mărturiile lăsate acum, la momentul despărțirii, de cei care l-au cunoscut.

„Orele sale de istorie purtau amprenta clarității reieșite dintr-un enciclopedism elocvent, dublat de o raționalitate și un pragmatism inedite (…) Memoria remarcabilă îi era completată de pedagogia spiritului critic, exigență și căldură umană”. -George Tarara, profesor de filosofie.

”A murit o enciclopedie buzoiană. Un om educat din toate punctele de vedere. .. Nu mi-a fost profesor, dar am avut norocul să-l cunosc. Era o plăcere să-l asculți și nu aveai cum să nu căștigi cunoștințe noi din tot ce-ți povestea. Nu cred că a avut elevi care să nu-l îndrăgească. Era un profesor cu har. Elegant în exprimare, comportament și vestimentație. A avut puține pasiuni în viața asta. Istoria și doamna Geta Păunoiu. A plecat lăsându-le în urmă pe amândouă. Regret că în viața asta nu voi mai avea ocazia să întâlnesc o altă persoană cu atât de multă cultură acumulată. Îți doresc drum lin spre lumină, domnule profesor!”- Rica Filip, notar public.

” O enciclopedie reală, vie, dispusă în orice moment la dezbateri, cu argumente, despre un fenomen sau eveniment controversat din istorie, Ca orice mare patriot, Prof. Liviu Stănilă, cu tact pedagogic, încerca nu numai să tempereze spiritele, dar să elucideze, conform adevărului, chestiunea în cauză. L-am admirat pentru AURA de care era înconjurat, pentru Știința de carte și pentru subtilitatea cu care inocula preopinentului adevărul și numai adevărul istoric… Învățământul din România, nu numai din Buzău, pierde, prin dispariția lui Liviu Stănilă, un mare OM și DASCĂL!” – Dumitru Ion Dincă, scriitor.

Cei care vor să aducă un ultim omagiu și să transmită condoleanțe familiei, pot merge, până luni, la Capela Bisericii ”Sfânta Cuvioasa Parascheva”, de pe strada Oltului. Înmormântarea va avea loc luni, la Cimitirul Eroilor.