Actualitate

S-AU ÎNMULȚIT URȘII ÎN PĂDURILE BUZĂULUI! Animalele coboară în sate și strică tot ce le iese-n cale

Odată cu încălzirea vremii, Munții Buzăului au devenit una dintre destinațiile preferate de petrecere a timpului liber. Atât buzoieni cât și turiști din județele învecinate iau la pas potecile de munte pentru a ajunge la obiective turistice renumite, adevărate comori ale Buzăului. Mare atenție, însă. Turiștii sunt sfătuiți să nu se abată de la drum și să respecte traseele trasate de specialiști pentru că altfel riscă în orice moment să întâlnească un urs. Și nu doar în zonele montane pot fi întâlniți urșii, ci și în zonele de deal.

 “Există un număr foarte mare de urși, populația este mult peste optim, ceea ce înseamnă o mare presiune asupra animalelor domestice.Am avut multe cazuri de pagube în gospodării, și se înregistrează o creștere în acest sens. În toate zonele de deal și de munte există efective de urși. Tendința este de coborâre spre Rm. Sărat, spre Beceni, Aldeni chiar. Coboară, provoacă pagube în livezi, grădini.”, a declarat pentru șansanews.ro directorul AJVPS Buzău, Dragoș Ștefănescu.

În ultimii ani, exemplarele de urs s-au înmulțit semnificativ în pădurile Buzăului. Potrivit autorităților, în Munții Buzăului trăiesc aproape 970 de urși, cu 100 mai mulți decât anul trecut. Iar în anul 2018, erau 820 de urși în pădurile din Buzău.

“ Ar trebui intervenit cu derogare de la minister. În ianuarie s-a adoptat o modificare a legii prin care Ministerul Mediului avea obligația ca până la 15 mai să acorde un nivel de prevenție. Lucru care nu s-a întâmplat până în prezent, deci este o problemă.”

În ultima perioadă, doi gestionari de fonduri de vânătoare au solicitat acordul pentru recoltarea a 4 urși care au provocat pagube repetate în zona de munte a  Buzăului. Două exemplare au fost recoltate în final, unul la Odăile și altul la Pardoși.