Actualitate

S-au majorat tarifele la gunoi! În anii următori, se vor calcula în funcție de cantitățile colectate

De anul viitor, locuitorii municipiului Buzău vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru ridicarea gunoiului menajer. Un proiect de hotărâre care prevede noile tarife a fost adoptat de consilierii municipali în ultima ședință ordinară din 2021. Astfel, de anul viitor, buzoienii persoane fizice vor plăti mai mult cu 2 lei/ persoană în fiecare lună, adică un procent de creștere de 14%,  iar agenții economici  cu 11 % mai mult.

Proiectul privind majorarea tarifelor practicate de operatorul de salubrizare a fost supus luni, 20 decembrie, votului în Consiliul Local, după ce a trecut de perioada legală în care s-a aflat în dezbatere publică. Proiectul a generat mai multe discuții în plenul CLM. Consilierul PNL, Florin Sangiu, a cerut măsuri subliniind că prețul pe care ajung să îl plătească buzoienii ar fi prea mare în comparație cu tarifele din orașele din jurul municipiului Buzău.

“Am văzut că gunoiul menajer costă 16,31 lei/ persoană. Municipiile din jur, Focșani și Ploiești, au cam același tarif, dar la Galați și la Bacău există un alt mod de colectare a banilor pe gunoi, o taxă pe salubritate, și asta face ca la Galați prețul per persoană să fie de 8 lei iar la Bacău de 10 lei. Eu cred că și gradul de colectare ar fi mai bun cu această metodă.”

Răspunsul a venit de la directorul tehnic din Primăria Buzău, Ileana Bănucu.

“Există avantaje și dezavantaje: fie taxă locală pentru toată populația, și aceasta ar avea avantajul în care am avea mai mulți plătitori care momentan nu plătesc sau nu au contract de salubrizare. Dezavantajul acestei taxe de colectare este că nimeni nu  mai este interesat să depună selectiv ceea ce conduce mai departe la nerealizarea gradului de valorificare selectivă și apoi la acele taxe pe care le plătești la fondul de mediu. Deci, sunt avantaje și dezavantaje.”

La rândul său, directorul RER SUD, Liviu Mocanu, a vorbit despre tarifele practicate de RER și de alte societăți de salubrizare din țară.

“Referitor la tarifele din jur, la Galați, de pildă, salubrizarea este realizată de firma primăriei și este un tarif subvenționat.  În curând, cred că prețul va exploda. La ei, colectarea se face pe două fracții, noi facem pe 4. La Oradea prestează o firmă din grupul RER, RER Vest. Mai mult, noi suntem asociați în noul contract cu Oradea și zona metropolitană, de anul acesta, cu 10%. Am mers în asociere la acea licitație, deci, putem spune că suntem și noi prestatori și o parte din profitul nostru va fi de acolo, la RER SUD fiind acționar și Primăria Buzău cu 6,9%. Au aplicat cu noul contract principiul “plătește pentru cât arunci” doar la case. La blocuri este aproape imposibil pentru că și la ei, ca și la noi, sunt puncte de depozitare cu mai multe asociații pe ele.”

De asemenea, Liviu Mocanu a prezentat și planurile de viitor ale operatorului de salubrizare. Pe listă se află inclusiv plata gunoiului în funcție de cantitatea de deșeuri din fiecare gospodărie.

“Și noi avem în vedere aplicarea acestui principiu”plătește pentru cât arunci”, la volum și frecvență, în curând. La case putem să facem și acum numai că vrem să aplicăm odată cu blocurile. Aplicarea și la blocuri se va face în momentul în care vom termina cu aceste platforme îngropate în tot orașul și estimăm că acest lucru se va întâmpla în doi ani. Acum sunt 158 de puncte de colectare din care 78 sunt cu paltforme îngropate, din care 51 vor fi cu acces cu cartelă. O să le modernizăm și pe celelalte 27, urmând să le facem și pe celelalte cam în 2 ani. Din deșeurile menajere colectate în prezent de la populația Buzăului doar 45% se mai duc în groapă, restul se deviază de la depozitare sub o altă formă: reciclare, combustibil alternativ la fabricile de ciment.”

La finalul discuțiilor din CLM, proiectul privind majorarea tarifelor practicate de operatorul de salubrizare din Buzău a fost adoptat.

De anul viitor, buzoienii persoane fizice vor plăti 16,31 lei de persoană pe lună, față de 14,25 până acum, iar agenții economici 157,02 lei față de 141 lei.