Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

S-AU RELUAT DEMERSURILE PENTRU REDESCHIDEREA SPITALULUI RÂMNICU SĂRAT! Care sunt condițiile impuse de DSP

Buzăul este pe un trend constant descendent în ceea ce privește cazurile noi de coronavirus, iar asta le-a dat curaj reprezentanților Spitalului din Râmnicu Sărat să repună pe tapet subiectul redeschiderii unității medicale și pentru bolnavii cu alte afecțiuni decât infecția cu SARS-CoV-2. Totuși, mai sunt pași importați de făcut pentru ca autoritățile de sănătate publică să aprobe această solicitare făcută în repetate rânduri de colectivul de medici din unitatea suport COVID.

În cursul zilei de ieri, managerul Adrian Danielescu și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Buzău au avut o nouă întâlnire unde au fost reluate discuțiile pentru redeschiderea unității spitalicești care de un an de zile nu mai poate primi și pacienții non COVID.

”Da, s-au reluat demersurile pentru redeschiderea spitalului suport COVID. Ne-am tot așteptat ca incidența acestei infecții să scadă, avem realizată o scădere, nu înseamnă că totul s-a rezolvat, ca peste tot ne gândim că poate exista și un val trei, dar există o soluție pe care au propus-o conducătorii spitalului municipal Râmnicu Sărat. Însă, în forma actuală, aceasta nu corespunde din toate punctele de vedere și după o întâlnire pe care al avut-o ieri cu domnul manager a rămas că vor mai studia problema și vom vedea dacă se găsește o soluție corectă în așa fel încât în acea nouă locație ce ar urma să fie destinată pacienților COVID să se mimeze toate secțiile care au existat și până acum, în spitalul care a primit doar pacienții COVID. Există niște probleme legate niște dotarea pavilionului care ar urma să fie amenajat pentru pacienții COVID, de posibilitate de a aduce la nivelul anumitor cote toate sectoarele, dar cei mai în măsură să ne asigure că toate aceste lucruri sunt realizabile sunt conducătorii acestui spital de la care așteptăm o soluție”, a declarat, în exclusivitate pentru sansanews.ro Carmen Scântei, medicul epidemiolog DSP Buzău.

Mai mult, medicul epidemiolog a explicat și care ar fi condițiile pentru ca solicitarea colectivului de la Râmnicu Sărat să poate fi realizabilă.

”Această redeschidere s-ar putea face prin separarea totală a circuitelor destinate pacienților COVID și non COVID, adică alocarea clădirii mai vechi, unde inițial a fost conceput spitalul Râmnicu Sărat, pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 și actuala clădire unde sunt acum primiți bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 să reprimească ceilalți bolnavi”, a explicat Carmen Scântei.

Totuși, spun specialiștii DSP că, deocamdată, din soluția înaintată de conducerea unității spitalicești aceste circuite nu sunt realizate în totalitate și că două secții  extrem de importante în tratarea pacienților COVID-19 nu sunt încă realizabile.

”Există niște probleme legate de această posibilă mutare vis-a-vis secția de Terapie Intensivă și secția de Obstetrică-Ginecologie. Doar când se vor găsi soluții și pentru aceste secții, ca ele să se regăsească și în noua locație, chiar într-o formă mai simplificată, cu mai puține paturi, vom fi de acord cu această redeschidere. Acolo s-ar putea crea aproximativ 60 de locuri pentru pacienții COVID, adică un număr de paturi care, la această dată, așa cum de aproape două săptămâni au evoluat lucrurile la Buzău, ne-ar fi suficiente.  Dar nu ne putem lipsi de cele două secții, respectiv ATI și Obstetrică Ginecologie, și care, din păcate, nu se pot crea oriunde pentru că sunt legate de o anumită infrastructură și care nu este posibil de realizat în orice situație. Secția ATI trebuie să aibă cel puțin un ventilator, prize de oxigen și un medic care să asigure permanent această asistență și pe care noi nu-l avem”, a mai punctat Carmen Scântei.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP

Pe de altă parte, astăzi la Primăria municipiului Râmnicu Sărat a avut loc o ședință a Consiliului Local unde a fost invitat și managerul Adrian Danielescu tocmai pentru a discuta despre necesitățile unității medicale în vederea redeschiderii. Rămâne de văzut dacă de această dată se va găsi soluția care să permită și bolnavilor cu alte afecțiuni decât infecția cu SARS-CoV-2 din zona limitrofă municipiului Râmnicu Sărat să fie tratați cât mai aproape de casă, fără să mai fie nevoiți să meargă la Buzău sau chiar la Focșani.