Actualitate

S-au speriat la școală și nu s-au mai întors acasă. Polițiștii le-au recuperat după ore bune

Foto arhiva

Poliția și o întreagă localitate din județul Buzău au fost în alertă, ieri, ore bune, după ce două minore au plecat de la școală și nu s-au mai întors acasă. Au fost căutate peste tot, fiind găsite, într-un final, tefere, într-o pădure.

Potrivit unor surse, cele două prietene, una din 13 ani, cealaltă de 14 ani, din Policiori și Scorțoasa, ar fi avut ceva probleme la școală. Cadrele didactice le-ar fi spus că vor lua legătura cu părinții și îi vor chema la școală, pentru a clarifica situația. De teamă ca nu cumva să fie certate de părinți, fetele au plecat de la școală, dar nu s-au dus acasă. Au început să se plimbe prin localitate.

Timpul a trecut și cum era deja ora 16:00 și fata lor nu s-a mai întors de la școală, părinții minorei de 14 ani au sunat la Poliție.

“Ieri, 11 martie, în jurul orei 16.00, polițiștii Secției de poliție rurală Berca au fost alertaţi de către părinții unei minore de 14 ani, din Scorţoasa, despre faptul că fiica lor nu s-a întors acasă de la școală.Poliţiştii au demarat verificări specifice de îndată, în vederea clarificării cu operativitate a situaţiei minorei şi depistării acesteia. Din primele investigații a reieșit că minora ar fi plecat din incinta unității de învățământ alături de o colegă, în vârstă de 13 ani, din Policiori. Minorele ar fi fost văzute ultima dată de către localnici, după terminarea orelor de curs, în apropierea unei societăți comerciale. Întrucât telefoanele mobile pe care le aveau asupra lor erau închise, s-au constituit echipe de căutare, cărora s-au alăturat membrii familiei”, transmite IPJ Buzău.

Căutările au fost îngreunate de faptul că adolescentele au ajuns într-o zonă fără semnal GPS. În cele din urmă, polițiștii au reușit să o sune pe una dintre ele.

“În jurul orei 19.00, poliţiştii au intrat în contact telefonic cu minora căutată, care a menţionat că se află alături de prietena sa şi s-au rătăcit într-o zonă împădurită, fără a putea oferi repere concrete. Minora a rămas în contact telefonic permanent cu poliţiştii pentru îndrumări şi, ghidaţi de descrierea elementelor de relief, aceştia le-au depistat în mai puţin de 30 de minute. Cele două minore se aflau în extravilanul comunei Scorţoasa, în zona drumului de legătură dintre Policiori şi Beciu.”

Fetele au fost preluate și predate în siguranţă părinţilor.

CE FACI DACĂ A PLECAT DE ACASA?

Dacă părinţii  constată că tânărul ascunde adevărul şi inventează scenarii în mod repetat, când tânărul are tendinţa să mintă în legătură cu şcoala, cu cercul de prieteni, cu ieşirile în oraş, când dispar obiecte din casă sau aduce acasa obiecte care nu îşi justifică prezenţa, când adolescentul are tendinţa să se izoleze zile întregi în camera lui, atunci părinţii trebuie să realizeze că trebuie să ia măsuri, chiar şi prin a apela la sprijin de specialitate, astfel încât să evite situaţii de pericol în care s-ar putea expune copilul lor prin astfel de atitudini.

În aceste situaţii, părinţii trebuie să încerce să nu intre cu forţa în viaţa copilului lor, ci mai degrabă să afle mai multe despre ce anume l-a determinat pe tânăr să recurgă la acest gest, să îi câştige încrederea.

Părinţii  trebuie să afle mai întâi semnificaţia gestului la care a recurs copilul lor. O altă soluţie pentru a îndepărta riscul plecărilor de acasă este descoperirea şi încurajarea aspectelor pozitive ale comportamentului copilului.

Relaţia părinte-copil poate să prevină acest gest al copilului. Chiar dacă soluţia nu este una simplă, care presupune timp şi atenţie acordată copilului, încă de la cele mai mici vârste, rezultatul este unul care merită, în mod cert. Dacă în relaţia părinţi-copil se adaugă pe lângă respectul care se impune în orice familie şi prietenia, situaţiile extreme sunt evitate, pentru că mama şi tata ştiu oricând la ce să se aştepte din partea tânărului. Ei capătă încredere unii în alţii.