Actualitate

Unde poți să-ți încarci mașina electrică în Buzău. Harta stațiilor de încărcare din toată țara, AICI

Ministerul Energiei a lansat o hartă care să vină în ajutorul tuturor proprietarilor de mașini electrice. Aceasta cuprinde zonele în care șoferii pot găsi stații de încărcare a autovehiculelor atunci când se deplasează pe distanțe mai lungi. Harta va fi îmbunătățită și updatată, pe măsură ce autoritățile din teritoriu, dar și agenții privați, vor transmite informațiile. Ministerul își propune să cuprindă toate informațiile de care au nevoie șoferii aflați în trafic atunci când trebuie să-și încarce mașinile, fără să mai fie nevoiți să folosească o serie de aplicații, care nu întotdeauna furnizează și informații conforme cu realitatea.

Pentru moment, harta arată că în Buzău există doar 6 stații de încărcare a mașinilor electrice, toate concentrate în zona municipiului Buzău și localităților învecinate.

„Pe harta actuală, Ministerul Energiei s-a adresat operatorilor privaţi, în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Mobilitate Electrică, s-a adresat Asociaţiei Municipiilor din România, Uniunii Consiliilor Judeţene din România şi Asociaţiei Comunelor din România tocmai în încercarea de a coagula toată această informaţie şi de a o prezenta într-un format accesibil pentru România. În acest moment, discutăm de o hartă informativă disponibilă şi pe site-ul Ministerului Energiei, dar viziunea este mai ambiţioasă de atât şi ne-am pus în pielea utilizatorului român, cel care conduce o maşină electrică şi vrea să ajungă din punctul A în punctul B. Este neplăcut să rămâi fără energie într-o asemenea situaţie şi atunci vrem să facilităm în primul rând o interfaţă unică, un singur punct de intrare, un singur gate pentru toţi utilizatorii, astfel încât să nu existe situaţii în care să îşi descarce 6, 8, 10 aplicaţii diferite în telefonul mobil. De asemenea, e foarte important ca pe parcursul dezvoltării acestui proiect să suplimentăm cu un sistem bazat pe senzori IoT – Internetul lucrurilor, prin care eu, ca utilizator, să văd în timp real dacă este liberă staţia unde propun să ajung sau unde trebuie să ajung, pentru că dincolo de ea s-ar putea să nu mai am energia de a merge mai departe”, a declarat ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit datelor furnizate de ministrul Energiei, în România erau în circulație, anul trecut, aproximativ 42.000 de mașini electrice.

Harta stațiilor de încărcare a mașinilor electrice este disponibilă AICI.