Actualitate

(UPDATE) Să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic. Cum vor autoritățile să modifice regulamentul CLM

UPDATE: Prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, a avut o primă reacție după punerea în dezbatere publică a proiectului de modificare a regulamentului CLM. Într-o intervenție în direct la Focus Tv, prefectul a subliniat că modificările pe care le propun autoritățile locale nu pot fi acceptate. Ca urmare, Daniel Țiclea propune o dezbatere reală pe această temă și invită la discuții jurnaliștii dar și societatea civilă.

“La ultima liniuță scrie că nu au acces jurnaliștii împotriva cărora organele abilitate au aplicat sancțiuni, adică dacă Poliția Locală ți-a dat o amendă pentru că cineva a considerat că ai încălcat dreptul la liberă exprimare, nu mai ai voie în sala de ședință. Această propunere se referă la orice organ abilitat, nu doar la instanțe. Este inacceptabilă forma în care este propusă modificarea regulamentului, cred că este doar o modalitate de a trage de timp în condițiile în care recent am făcut public faptul că dacă nu va fi pus rapid în dezbatere un proiect de modificare, voi ataca în contencios administrativ, eram decis să fac acest lucru la sfârșitul acestei săptămâni.

Cred că în dovedirea bunei credințe cu care noi lucrăm la Prefectura Buzău, indiferent de partidul politic din care provenim, trebuie să participăm la această dezbatere publică și în acest sens mă ofer să pun la dispoziție cadrul logistic al Prefecturii pentru orice discuție care să dea o formă rezonabilă acestui regulament. Invit jurnaliștii, media din Buzău, societatea civilă, la discuții pe regulament atât timp cât e în dezbatere publică. Forma propusă azi e inacceptabilă și dacă așa va fi promulgată ca hotărâre de CLM, în mod cert o vom ataca în contencios administrativ.”

ȘTIREA INIȚIALĂ: La aproape jumătate de an de la adoptarea Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Local Municipal Buzău prin care accesul jurnaliștilor în sala de ședințe a fost interzis, dar și participarea cetățenilor a fost limitată, Primăria modifică regulamentul. Însă, modificările propuse nu aduc nici pe departe clarificările așteptate. De pildă, conform proiectului de hotărâre pus în dezbatere publică, jurnaliștii vor avea acces în sala de ședințe doar în limita locurilor disponibile, limită care va fi stabilită de președintele de ședință. Care sunt criteriile în funcție de care va fi stabilit numărul locurilor, nu se știe.

Un alt punct arată că în continuare nu vor fi primiți în sala de ședințe jurnaliștii care au fost sancționați sau care au pierdut procese cu autoritățile locale.

Nu în ultimul rând, se va suspenda din nou accesul jurnaliștilor la ședințe “pe perioadele de risc epidemiologic”, fără a fi detaliat însă ce presupune acest context, la câte infectări cu coronavirus se va considera că presa trebuie ținută din nou departe de sala de ședințe.

Iată cum propun autoritățile locale să fie modificat Regulamentul de organizare și funcționare al CLM Buzău:

”La ședințele Consiliului Local al municipiului Buzău pot participa reprezentanții mass-media, în următoarele condiții:

●să poarte, la vedere, legitimație vizată la zi, care să le ateste această calitate;

●să respecte instrucțiunile președintelui de ședință pe timpul desfășurării ședinței, sub sancțiunea îndepărtării din sala de ședințe;

●nu pot interveni, sub nici o formă, în desfășurarea ședințelor Consiliului Local;

●accesul în sala de ședințe se realizează în limita locurilor disponibile, limită care este apreciată și stabilită de președintele de ședință;

●pe perioadele de risc epidemiologic, se suspendă accesul reprezentanților mass-media la ședințele Consiliului Local;

●nu au acces în sala de ședințe acei reprezentanți ai mass-media împotriva cărora organele abilitate ale statului/instanțe de judecată au aplicat sancțiuni/au pronunțat soluții definitive în contradictoriu cu autoritățile publice locale vizând încălcarea dreptului la liberă exprimare”.

Proiectul va fi în dezbatere publică până pe 7 decembrie, iar ulterior va fi supus votului consilierilor locali.

Reamintim, recent Prefectura Buzău a cerut Primăriei Buzău să revoce hotărârea privind Regulamentul de funcționare al CLM și să permită din nou accesul presei în sala de ședințe, după ce juriștii instituției au considerat ilegale prevederile acestuia. A existat și recomandarea ca restricțiile să se instituie doar în cazul creșterii numărului de infecții cu noul coronavirus la peste 50 de cazuri pentru 3 zile consecutiv.