Actualitate Social

Sânge pentru Ucraina! Mobilizarea militarilor, un exemplu demn de urmat

În vremuri extrem de grele pentru populația din Ucraina, țară atacată non stop de armata Rusiei de 8 zile,  buzoienii se mobilizează pentru a da o mână de ajutor. Pe lângă alimentele, hainele, păturile și alte produse pe care le oferă în număr extrem de mare, buzoienii donează și sânge pentru răniții din Ucraina.

Deși puțini în primele zile ale campaniei demarate la nivel național, donatorii încep să ajungă la centru. Un exemplu, pe care speră să îl urmeze cât mai multe persoane, îl dau zilele acestea militarii din județ.

“Este adevărat că până joi, de exemplu, nu am avut foarte mulți doritori să doneze, dar, pe de altă parte, au așteptat și promovarea acestei acțiuni. În ultimele două zile am avut 90 de donatori din rândul Armatei, așa cum știți sunt primii care răspund prezent la astfel de acțiuni. Au fost ieri, până în jurul prânzului, în jur de 110 donatori, din care cea mai mare parte au fost din rândul Armatei. În rest, destul de sporadic persoane care se adresează doar acestei campanii”, a declarat pentru șansanews.ro directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, Adriana Crăciun.

O mobilizare importantă a donatorilor s-a înregistrat și la Nehoiu, unde joi a fost organizată o colectă mobilă. 165 de persoane au răspuns apelului și au decis dă doneze un strop de sânge pentru a sări în ajutorul românilor aflați pe patul de spital dar și al răniților din Ucraina.

“Am avut la Nehoiu 165 de donatori. A fost un tur de forță pentru noi dar mulțumesc din toată inima acestor oameni deosebiți care, vă spun sincer, de fiecare data ne așteaptă în număr mare și care sunt atât de doritori să ajute. Sunt oameni care răspund de fiecare dată chemărilor noastre. Le-am explicat că suntem în această acțiune și foarte mulți dintre dumnealor chiar au fost fericiți că de această data pot dona și pentru această cauză plină de solidaritate.”

De la începutul acestei săptămâni, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău și-a prelungit programul astfel că este deschis de luni până vineri, între orele 7:30 și 17:30, în așteptarea donatorilor.

Sângele colectat ar urma să fie folosit în spitalele din România, în care vor ajunge răniți de peste granițe, pentru îngrijiri medicale. Până acum, două persoane au fost trimise în România. Este vorba despre o mamă și fiul său, împușcați în Ucraina, în mână și picior, în timp ce încercau să se adăpostească. Cei doi au fost operați în Ucraina și apoi transferați la Spitalul Militar din Galați.