Actualitate

Sarabanda desemnării președinților de birouri electorale continuă. Se anunță a patra tragere la sorți

UPDATE: Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat pronunțarea privind contestația care ar face să se revină la rezultatele primei trageri la sorți, ce a avut loc la începutul lunii aprilie. Noul termen a fost stabilit pentru 16 mai.

ȘTIREA INIȚIALĂ: La Buzău, desemnarea președinților și locțiitorilor birourilor electorale din județ pare o misiune greu de îndeplinit. Și a treia tragere la sorți, organizată vineri de Tribunalul Buzău, a fost anulată de Biroul Electoral Central. Decizia a fost luată după ce acțiunea din urmă cu două zile a fost contestată de 21 de persoane. Au fost semnalate mai multe încălcări ale legii privind calitatea magistraților înscriși pe liste, mai exact faptul că ar fi fost trecuți magistrați-asistenți, dar și faptul că tragerea la sorți s-a realizat folosindu-se o listă cu juriști neactualizată de Autoritatea Electorală Permanentă.

Biroul Electoral Central a analizat contestațiile, pe care le-a admis, și a decis reluarea tragerii la sorți a președinților și locțiitorilor birourilor electorale, adică organizarea celei de a patra acțiuni de acest fel.

“Desființează Procesul-verbal nr. 2578/A/2024 încheiat de Tribunalul Buzău în data de 10.05.2024 privind desemnarea preşedinţilor Biroului Electoral de Circumscripţie Județeană nr. 10 Buzău şi ai birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală din județul Buzău, precum şi a locțiitorilor acestora la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, precum şi procesele-verbale de înlocuire subsecvente.

Dispune reluarea operațiunii de desemnare a preşedinţilor Biroului Electoral de Circumscripţie Județeană nr. 10 Buzău şi a birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală din județul Buzău, precum şi a locțiitorilor acestora.”

După decizia Biroului Electoral Central este așteptată hotărârea Tribunalului Buzău, care va stabili dacă va relua tragerea la sorți sau dacă va contesta decizia BEC în instanță.

Pe de altă parte, mâine este așteptată pronunțarea instanței pe o altă contestație referitoare la desemnarea președinților și locțiitorilor birourilor electorale din Buzău. Dacă magistrații ÎCCJ vor admite contestația, se va reveni la rezultatele primei trageri la sorți, cea de la începutul lunii aprilie.