Actualitate

(FOTO) Astăzi este Ziua Națională a Portului Tradițional. Costumul popular, purtat cu mândrie de buzoieni de toate vârstele

Sursa Fb/ Descopera Buzaul

Astăzi, 12 mai, este marcată Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România. Este o zi instituită prin lege încă din anul 2015 și este sărbătorită, în fiecare an, în cea de-a doua zi de duminică a lunii mai.

“Portul popular românesc, ca și întreaga artă populară (arhitectura, muzica, dansurile, meșteșugurile etc), s-a născut și a dăinuit pe teritoriul țării noastre din cele mai vechi timpuri. Astăzi celebrăm ‘’valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”. Prin multitudinea de culori, cusături și simboluri, costumul popular spune fascinanta poveste a teritoriului și istoriei României, de fiecare dată când este îmbrăcat.Portul tradițional românesc este una dintre cele mai bine înrădăcinate moșteniri lăsate de strămoși, păstrând încă spiritul autentic și dragostea față de propria țară”, anunță autoritățile pe Facebook, pe pagina Descoperă Buzăul.

În țara noastră, costumul popular are aceeași structură pe tot teritoriul, însă se deosebește de la o regiune la alta prin câteva detalii, precum motive, culoare sau croială. În Buzău, de exemplu, costumul popular este format, în principal, din cămașă încrețită la gât, poale, fotă, bete și maramă. O expoziție în care sunt prezentate mai multe modele de costume populare poate fi admirată la Galeriile de Artă.

Costumele populare sunt adevărate comori naționale, care au devenit sursă de inspirație pentru creatorii de modă și care sunt purtate cu mândrie cu fiecare ocazie. Așa s-a întâmplat și ieri, când la Bisoca s-au strâns meșteri populari, copii și localnici îmbrăcați în straie de sărbătoare, pentru a prezenta tradițiile și meșteșugurile locale. A fost o adevărată paradă a costumelor populare.

Sursa foto Fb/ Cecilia Petrescu