Actualitate

SĂRATA MONTEORU, PUSTIE ÎN CEA MAI AGLOMERATĂ PERIOADĂ A ANULUI! Cât vor pierde operatorii de turism. Unii anunță șomajul tehnic

Pensiunile turistice, pline de clienți în anii trecuți, în ”moarte clinică” din cauza restricțiilor. ”Sunt cele mai triste sărbători de iarnă de până acum”! O spun operatorii de turism din Sărata Monteoru, stațiune care în această perioadă a anului era luată cu asalt de turiștii care căutau sărbători tradiționale, cu mese îmbelșugate și petreceri cu muzică live.

Starea de urgență se prelungește cu încă 30 de zile, iar asta înseamnă Crăciun și Revelion sub restricții, anunț care a lovit din plin în profitul operatorilor de turism.

La Buzău, stațiunea Sărata Monteoru este pustie. Forfota de altădată din pensiuni este înlocuită de o tăcere apăsătoare. Amintirea pregătirilor din vremurile bune când clienții ocupau la maximum locațiile turistice acum doar stârnește nostalgia proprietarilor.

”Sărbătorile vor fi triste. Anul acesta, cu legislația în vigoare, practic noi, ca și  pensiune turistică, cu restaurant, nu avem clienți. Turiștii știu că nu pot petrece, nu se pot distra, nu au voie la un program prelungit. La ora 23.00 trebuie să închidem programul și să trimitem clienții în cameră. La mese distanțare fizică. Maximum șase persoane. Ori turiștii vin să se relaxeze, să socializeze, iar acum nu pot face asta din cauza restricțiilor. Niciun turist nu-și dorește să petreacă sărbătorile astfel. Luna decembrie era o lună foarte aglomerată și foarte frumoasă în același timp. Aveam petreceri din partea firmelor. Aveam petreceri tematice, cu tăierea porcului, cu Moș Crăciun, ofeream cadouri de Crăciun. Acum e pustiu”, a mărturisit Alina Udroiu, proprietar pensiune.

Aceeași atmosferă apăsătoare se regăsește în mai toate pensiunile și capacitățile de cazare din Sărata Monteoru.

”După părerea noastră, la ce solicitări au fost până acum, sărbătorile de iarnă, atât Crăciunul cât și Revelionul, vor fi pustii. Cererile sunt extrem de puține, iar cele care ne sosesc sunt doar pentru o noapte, cu mâncarea clientului pentru noapte dintre ani, ceea ce ne face să credem că nu vom avea clienți în cele două perioade care, de obicei, erau foarte aglomerate”, ne-a spus Mihai Posedaru, proprietar pensiune în Sărata Monteoru.

Toți spun că turismul este omorât de restricțiile impuse în această perioadă și mai ales de regulile se pot schimba de la o zi la alta.

”Restricțiile au descurajat potențialii turiști pentru că nevoia de relaxare există. După un an de stat în balcon este normal că lumea își dorește să iasă undeva dar când există teama că vor fi anunțate noi restricții a doua zi, apetitul pentru ieșire în exteriorul locuinței e din ce în ce mai mic. Cei mai mulți români vor alege, cel mai probabil, să petreacă Crăciunul și Revelionul în familie”, a spus Mihai Posedaru.

Încasările din perioada sărbătorilor de iarnă reprezentau un procent reprezentativ din cifra de afaceri, iar lipsa lor, spun proprietarii pensiunilor, poate duce chiar la închiderea structurilor de cazare, în condițiile în care nici în restul anului lucrurile nu au stat mai bine.

”Crăciunul și Revelionul echivalau cu 10%  din cifra de afaceri anuală a pensiunii noastre. Deci ținând cont și de faptul că și până acum turismul a fost simbolic, cu un grad de ocupare de sub 10%, e evident falimentar. Nu ai cum să mai reziști cu o astfel de cerere turistică, mai ales că lunile ianuarie, februarie, martie sunt slabe prin definiție”, a spus Mihai Posedaru.

Alții spun că se gândesc deja la șomaj tehnic.

”Suntem la jumătatea lunii decembrie și avem 0 încasări față de anul trecut când aveam toată pensiunea ocupată. Rezervările pe care le-am avut au fost anulate. Clienții m-au sunat și mi-au spus că le este teamă din cauza restricțiilor, că nu vor putea ajunge și nu vor putea petrece din cauza legislației, și atunci toată lumea preferă să stea acasă. Sunt foarte multe pensiuni care au solicitat șomaj tehnic și probabil vom face și noi asta cât mai curând. Nu mai putem să susținem angajații, încercăm din toamnă să-i plătim, dar în contextul actual în care nu avem nicio încasare, ne este foarte greu”, a punctat Alina Udroiu.

În România, starea de urgență va fi prelungită începând cu 14 decembrie cu încă 30 de zile. Secretarul de stat Raed Arafat a venit ieri seară, în urma şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu niște completări legate de modul în care se vor desfășura sărbătorile de iarnă de anul acesta.

„De sărbători, gândiți-vă la sănătatea dumneavoastră, a familiei dumneavoastră și a celor în vârstă. Încercați cât de mult posibil să limitați numărul celor cu care va întâlniți”, a spus Arafat.

În privința colindatului de Crăciun, Raed Arafat a spus: „Sfatul este evitați acest lucru, chiar dacă e o tradiție, mersul din casă în casă, mai intri în casă, mai stai un pic, riscul de infecție crește mult”. 

Restricții vor fi și în stațiunile montane alese de turiști în această perioadă pentru posibilitățile multiple de distracție în aer liber. Chiar dacă pârtiile vor fi deschise, vor exista reguli speciale. Telecabinele vor circula, dar cu un număr redus de persoane. De Revelion nu vor fi petreceri stradale. De asemenea, se menține regula potrivit căreia românii vor avea nevoie în continuare de declarație pentru a ieși din case după ora 23.