Actualitate

Scenariu dramatic privind depopularea Buzăului. Anul trecut, aproape de trei ori mai multe decese decât nașteri

Din ce în ce mai puține nașteri, în timp ce numărul deceselor este în continuă creștere. Recordul înregistrat anul trecut a fost de peste o mie de buzoieni decedați într-o singură lună. Și, din păcate, cifra a fost înregistrată atât în luna octombrie cât și noeimbrie 2021. În total, anul trecut, în județul Buzău au murit peste 9000 de persoane, în timp ce numărul nașterilor a fost de doar 3549.

 ”Sporul natural a fost unul negativ și în 2021 și se menține și anul acesta. De exemplu, în luna februarie 2022, judeţul Buzău se situează în clasamentul descrescător pe ţară al judeţelor pe locul 29 referitor la sporul natural”, a spus Cornelia Geambașu, director Direcția Județeană de Statistică Buzău.

Sunt cifre care dau fiori reci tuturor când se gândesc la viitorul județului. De altfel, se cunoaște faptul că Buzăul este unul dintre cele mai îmbătrânite județe ale țării, iar scenariile privind depopularea făcute de specialiști sunt dramatice. Potrivit directorului Direcției Județen de Statistică Buzău, până în 2060, populația județului va rămâne doar jumătate. Cu alte cuvinte, cel mai probabil puțin peste 200.000 față de cei peste 400.000 de locuitori căți avea Buzăul la ultimul recensământ, din 2011.

Cornelia Geambașu

Câți locuitori are în prezent județul și căți buzoienia pierdut, fie prin deces, fie prin migrările înstrăinătate, se va afla cu exactitate abia după finalizarea recensământului populației și locuințelor care se desfășoară în prezent.

În ultimii doi, Buzăul a pierdut din cauza pandemiei de coronavirus 966 de persoane, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, primul deces din cauza infecției cu SARS-CoV-2 fiind înregistratla finalul lunii mai 2020.