Actualitate

Schimbare de atitudine în cazul angajatorului care a anunțat că dă afară 400 de salariați

Foto cu caracter ilustrativ

Yazaki, societatea care produce componente pentru industria auto, este hotărâtă să renunțe la afacerile derulate în municipiul Buzău, iar cei 400 de angajați vor rămâne fără serviciu . Deși vestea a căzut ca un trăsnet pentru oamenii care s-au trezit fără un venit stabil în prag de iarnă, foștii salariați au primit totuși o veste bună. La plecarea din firmă, salariații care vor cere desfacerea contractelor de muncă vor primi salarii compensatorii.

Anunțul a fost făcut de directorul AJOFM, Ionel Tociu, care a explicat că, în realitate, în șomaj vor intra doar câțiva din cei peste 400 de salariați.  

”Inițial, în notificarea trimisă către AJOFM, la finalul lunii august, ne-au spus că 394 de persoane din aproximativ 402 persoane existente vor înceta activitatea. Vineri, ne-au trimis o altă informare. Vor acorda preaviz începând cu 25 septembrie pentru 381 persoane, însă au două variante: șomaj, cu acordarea a trei salarii la concediere, dar dacă este vorba despre ”autoconcediere” , deci la cererea angajatului se va desface contractul de muncă, vor acorda 7 salarii compensatorii”, a spus Ionel Tociu.

Salariații au analizat variantele primite de la angajator și, în final, cei mai mulți au ales să solicite desfacerea contractelor de muncă și să primească cele 7 plăți compensatorii.

”Fac precizarea că 320 de persoane din cele 381 au optat pentru ”autocencediere”, deci nu vor ajunge în șomaj. Până acum doar 5 persoane au optat pentru a primi șomaj”, a spus Ionel Tociu.

Directorul AJOFM este de părere că cei care vor rămâne fără locuri de muncă de la Yazaki își vor găsi rapid un nou serviciu pentru că este criză de forță de muncă calificată în Buzău.

Prezența producătorului de cablaje pentru industria auto la Buzău a fost anunțată de autorități în urmă cu circa 2 ani. Grupul, care opera deja în alte județe ale țării, a amenajat fabrica din Buzău pe Șoseaua Spătarului, fiind angajate peste 400 de persoane