Actualitate

ȘCOALA ÎN PANDEMIE, FĂRĂ ASISTENTE MEDICALE ÎN TOATE CABINETELE ȘCOLARE. Soluția de avarie găsită de DSP

Cu mai puțin de o săptămână înainte de debutul școlii, sunt multe probleme rămase nerezolvate. După ce autoritățile sanitare au prezentat situația epidemiologică din fiecare localitate, școlile au fost încadrate într-un anumit scenariu, în realitate însă, aplicarea acestuia este extrem de dificilă. Multe școli nu au săli destul de generoase care să permită asigurarea distanței fizice dintre elevi, așa că scenariul verde este imposibil, alte unități nu au medici care să realizeze triajul epidemiologic dar nici apă curentă, atât de necesară mai ales în plină pandemie.

Conform autorităților de sănătate publică, fiecare școală va trebui să aibă un medic pentru realizarea triajului epidemiologic zilnic, astfel încât în comunitate să nu intre copii cu simptome de boală. O adevărată problemă pentru multe unități.

”Triajul e foarte important și se va realiza de către personalul medical din unitățile de învățământ. Va stabili dacă elevii prezintă simptomatologie specifică, dacă au temperatură mai mare de 37. 3 pentru a se lua cele mai corecte decizii. Fiecare unitate va trebui să aibă o persoană desemnată, dacă nu are personal medical, care să țină în permanență legătura cu DSP. Sunt primării care au încheiate contracte cu timp parțial cu medici de familii, dar și primării care nu au asistență medicală”, atrage atenția directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Pe de altă parte, autoritățile locale și conducerile școlilor au și alte obligații pe care trebuie să le respecte, în prag de nou an școlar.  

” Fiecare școală trebuie să își organizeze circuitele în interior, adică în curte, în sălile de de clasă, cât și pe coridoare, să existe niste trasee prestabilite în interiorul instituției de învățământ pentru ca elevii să le poată respecta și să ajungă în sala de clasă. De asemenea, ar trebui ca în fiecare sală de clasă, dar și pe coridoare, să fie montate dispensere pentru dezinfectanți pentru mâini.Toate sălile de clasă trebuie să fie amenajate astfel încât să existe o distanță de minim 1 m între elevi adică băncile trebuie să fie așezate în așa fel încât să se respecte această distanță. Elevii vor trebui supravegheați  pe toată perioada pauzei  de cadrele didactice, astfel încât să nu aibă o interacțiune unul cu celălalt foarte mare. Pe toată perioada în care se află în unitatea de învățământ, atât cadrele didactice, cât și nedidactice, personalul auxiliar, dar și elevii au obligația de a purta masca.”, a mai declarat Cristina Ungureanu.

De săptămâna viitoare, inspectorii DSP vor lua la pas toate școlile din județ pentru a verifica dacă sunt respectate aceste reguli. Verificări se fac și înainte de debutul anului școlar. În această perioadă, echipe mixte fac controale în unitățile de învățământ. Într-o primă etapă, sunt 28 de comune pe lista specialiștilor.

În județul Buzău, sunt 74 de comune în care poate fi aplicat scenariul verde, care presupune ca toți copiii să fie prezenți la ore în bănci,  dar doar cu condiția de a fi respectate măsurile de prevenire a îmbolnăvirii. Alte 12 comune se încadrează în scenariul galben, adică învățământ hibrid, și online și de acasă, iar una singură, Cernătești, se află în scenariul roșu. Asta înseamnă că elevii ar putea învăța exclusiv online, dacă autoritățile județene nu vor decide altceva.

Indiferent de scenariul aplicat, verde sau galben, școlile trebuie să asigure toate condițiile astfel încât elevii și profesorii să fie în siguranță.