Actualitate Agricultura acum

Se adună recolta la Banca de Gene. Sunt sute de linii noi de tomate. Cum poate ajunge sămânță românească în piață

Activitate intensă la Banca de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău. Este vremea recoltatului astfel că cercetătorii au lăsat munca la microscop și au trecut la ultimele observațiile ce trebuie făcute în solarii, înainte ca legumele să fie adunate.

Cea mai mare forfotă este în solarul cu tomate. Bianca Mușat, dr. ing. cercetător știinţific, măsoară fiecare plantă și cântărește legumele din fiecare soi cu scopul de a avea o caracterizare cât mai exactă dar și pentru a vedea dacă pot fi scoase noi linii de tomate.

Aceasta este practic prima etapă de observație. Odată încheiată analiza în solar, legumele sunt culese pentru a le fi recoltate semințele. Este un pas pe care, de asemenea, cercetătorii îl fac manual. Două doamne trudesc cât este ziua de lungă pentru ca fiecare sămânță să fie aleasă cu grijă, fără să existe nicio sursă de contaminare .

În total, Banca de Resurse Genetice și Vegetale are în patrimoniu peste 3000 de soiuri de tomate, iar anul acesta a cultivat, spre cercetarea și multiplicarea semințelor, aproximativ 1.500 de soiuri.

În concluzie, munca de ameliorare a soiurilor și multiplicarea semințelor este una extrem de migăloasă, însă cu rezultate remarcabile. De exemplu, spune Costel Vânătoru, doar anul acesta s-au putut crea 500 de linii noi, ceea se înseamnă că ar putea fi obținute tot atâtea soiuri noi de tomate.

De altfel, Banca de Resurse Genetice și Vegetate are în curs de brevetare anul acesta 6 soiuri noi de tomate, printre care și primul soi de tomate tip kumato din România. Acesta din urmă ca fi omologat și brevetat sub denumirea de Rapsodia, autorii soiului fiind dr. ing. Costel Vînătoru și dr. ing. Bianca Mușat.

”Soiul este distinct prin fructele tricolore, verde cu striuri de culoare verde deschis şi galben atunci când fructul este imatur şi roşu striat cu verde şi galben auriu la maturitate, cu aroma specifică şi gust deosebit. Greutatea medie a unui fruct este de 20 g. Fructele prezintă luciu caracteristic, fermitate mare, de 2,8 N şi maturare concentrată, permițând atât recoltarea individuală a fructului cât și a inflorescenței în totalitate. Fructul prezintă un diametru de 3,5 cm şi 3,6 cm înălţime medie”.

Pe de altă parte, Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale, a anunțat că intenționează să creeze parteneriate cu producători locale pentru multiplicarea soiurilor omologate la unitate, așa cum s-a întâmplat cu soiul de usturoi ”Benone”, cultivat de Valentin Jecu de la Râmnicelu.  Scopul acestui demers va fi acela de a avea în piață sămânță din soiuri românești.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian