Actualitate

Se amenajează secție COVID-19 dedicată pacienților din Spitalul Săpoca. Măsura, luată pentru limitarea focarelor din spitalul de neuropsihiatrie

Valul cinci pune la grea încercare sistemul medical din Buzău. Fiecare zi aduce sute de confirmări cu SARS-CoV-2, iar recordul a fost  de peste o mie de cazuri noi COVID. Printre pacienți sunt zeci de angajați ai sistemului de sănătate, iar unele secții de spitale și-au suspendat activitatea, ca urmare a evoluțiilor în focar. În acest context, vine vestea amenajării unei secții speciale pentru pacienții cu afecțiuni neuropsihice internați în Spitalul Săpoca și care contractează virusul SARS-CoV-2.

Este vorba despre Secția de Neuropsihiatrie Infantilă – Secția Exterioară Ojasca a Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță  Săpoca care a fost transformată, cu acordul Ministerului Sănătății, în unitate nivel 3 pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2, măsura impunându-se în contextul creșterii semnificative a infectărilor cu coronavirus în rândul angajaților din spital și al numărului mare de focare, tocmai pentru a se reduce riscul de contaminare a pacienților.

În Secția de Neuropsihiatrie Infantilă – Secția Exterioară Ojasca vor fi amenajate 20 de paturi pentru bolnavii COVID-19, care provin din rândul persoanelor cu afecțiuni psihice. Pacienții vor beneficia în această secție de supraveghere de specialitate și medicație adecvată, inclusiv cu antiviralele Favipiravir și Molnupiravir, dacă medicii consideră necesară administrarea unui astfel de tratament.

“Din foarte multe motive, este extrem de important ca pacienții internați pe specificul spitalului Săpoca să poată fi tratați de COVID chiar în acest spital. Ne-am confruntat cu această problemă în valul 4, motiv pentru care în ultimele 2 săptămâni am insistat foarte mult  la Ministerul Sănătății să se aprobe această completare a planului pentru județul Buzău”, declară prefectul județului Buzău, Daniel Marian Țiclea.

La rândul său, directorul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, dr. Gabriela Pîrîu, salută decizia alocării a 20 de paturi pentru bolnavii COVID-19:  

”Bolnavii cu afecțiuni psihice, ca și cei care au săvârșit fapte de natură penală și care necesită internare la Psihiatrie, impun o abordare diferită. De pildă, dacă un astfel de bolnav se infectează cu coronavirus, nu poate fi preluat de un alt spital, pentru că necesită un suport logistic aparte și tratament medical special, și, atunci, măsura de a aloca 20 de paturi bolnavilor COVID este mai mult decât binevenită, ținând cont și de  actualul context epidemiologic, cu un număr, zilnic, însemnat de infectări”.