Actualitate POLITICĂ

Se poate fără dosar cu șină în România? Legea debirocratizării va fi atent monitorizată de Ministerul Afacerilor Interne

Dosarul cu șină, emblemă a birocrației din țara noastră, a fost eliminat de luna aceasta, odată cu intrarea în vigoare a legii inițiată de parlamentarii PNL pentru debirocratizarea instituțiilor publice. Teoretic, dosarul cu șină trebuie să devină amintire începând cu data de 4 iulie. Se poate însă și practic?

Oficiali ai statului român admit că implementarea legii ar putea să fie mai greoaie la început. Totuși, ministrul Afacerilor Interne, buzoianul Cătălin Predoiu, a anunțat că Ministerul pe care îl conduce va monitoriza cu atenție tot ce se va întâmpla în perioada următoare. Un rol important în verificarea modului de aplicare a legii îl vor avea prefecturile. Totuși, a subliniat ministrul, pentru început instituțiile statului vor avea la dispoziție un termen de 30 de zile pentru a se pune la punct din perspectivă organizatorică.

“Instituţiile au la dispoziţie 30 de zile pentru a se organiza. În calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi transmite o scrisoare circulară către toţi prefecţii pentru a lua măsurile, în limitele competenţelor legale, de a invita şi de a observa modul în care instituţiile publice, autorităţile statului aplică această lege. Ea conţine drepturi clar definite pentru cetăţean şi nu este în logica MAI ca aceste drepturi să fie ignorate. Vom monitoriza, supraveghea modul în care se aplică această lege şi tema va fi, dacă este necesar, adusă în atenţia Guvernului”, a declarat ministrul liberal al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Acesta a caracterizat măsurile cuprinse în lege ca fiind “revoluţionare”, pentru că instituțiile publice sunt obligate de acum înainte să pună la dispoziţia cetăţenilor acte oficiale în format electronic (dacă așa solicită cetățeanul), dar nu vor mai avea voie nici să solicite copii ale unor documente emise de instituții ale statului.

“Vom continua pe această line până când aceste proceduri vor deveni un exerciţiu mult mai facil pentru cetăţean şi vom alinia standardele de debirocratizare şi digitalizare în administraţia românească la tot ceea ce se întâmplă la nivel de vârf în democraţiile dezvoltate”, mai spus ministrul Predoiu.