Actualitate Social

(UPDATE) Buzăul, între caniculă și vijelii. Cum să te ferești de efectele pe care le poate avea arșița asupra sănătății

UPDATE: În timp ce în zona de câmpie persistă canicula, la munte sunt așteptate fenomene meteo extreme. Meteorologii au emis COD ROȘU de ploi la Gura Teghii. Timp de o oră, de la 15:00 la 16:00 sunt așteptate ploi însemnate cantitativ și vijelii.

Se vor semnala : averse torențiale de peste 35…40 l/mp, descărcări electrice, vijelie, grindină. În zonă s-au acumulat deja 40 l/mp.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Aveți mare grijă zilele acestea, când aerul a devenit aproape irespirabil la orele după-amiezii. Evitați să ieșiți din casă la orele de vârf și consumați cât mai multe lichide. Sunt sfaturile adresate de medici în contextul valului de caniculă ce persistă de câteva zile în Buzău.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au întocmit și o listă cu problemele ce pot fi cauzate de caniculă, cu categoriile de persoane cel mai afectate de căldura sufocantă.

În zona municipiului reședință de județ, încă de la ora 12:00 se resimt valori de 37 de grade Celsius. Iar veștile de la meteorologi nu sunt deloc bune. Caniculă va fi și joi, dar și vineri, deși va crește și gradul de instabilitate.

“Joi (6 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

Vineri (7 iulie) disconfortul termic va fi în continuare ridicat în regiunile sudice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități”, transmite Administrația Națională de Meteorologie.

După căldura excesivă sunt așteptate, însă, și fenomene extreme asociate instabilității atmosferice, respectiv ploi torențiale și vijelii. Este cod portocaliu de ploi în zona de munte până mâine dimineață la ora 2:00 și cod galben în restul județului, până vineri la ora 10:00.

La munte, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…70 l/mp. Ploi torențiale sunt așteptate și la câmpie, zonă în care cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.