Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Nehoiu

Se poate! Spitalul Orășenesc Nehoiu a găsit rețeta pentru atragerea de medici specialiști. Criza de personal, rezolvată

În timp ce de ani buni cel mai mare spital din județul Buzău caută să angajeze zeci de medici specialiști, fără sorți de izbândă, alte spitale mai mici din județ par că au găsit rețeta succesului. Un exemplu este Spitalul Orășenesc Nehoiu care, în ultima perioadă, a reușit să atragă mai mulți medici tineri. Deși este un spital dintr-un oraș mic, de munte, a fost ales de medici de Terapie Intensivă, de pediatri și alți specialiști, unii care chiar au profesat o bună bucată de vreme peste granițe.

În anii trecuți, era criză de medici specialiști la Spitalul Orășenesc Nehoiu, o unitate medicală unde ajung mii de pacienți de pe Valea Buzăului. S-a ajuns la un moment dat ca secția de Pediatrie să fie închisă, în condițiile în care niciun medic pediatru nu s-a găsit pentru a-i îngriji pe cei mai mici pacienți. Conducerea unității și autoritățile locale au încercat să modernizeze spitalul, pentru a reuși să convingă astfel halatele albe să profeseze la Nehoiu.  A fost întocmit un proiect de reabilitare în valoare de circa 5 milioane de euro, însă nu a putut fi implementat întrucât spitalul din Nehoiu nu îndeplinea un criteriu important, și anume nu avea medici tineri, majoritatea angajaților fiind specialiști aproape de vârsta pensionării. Nu au abandonat proiectul. Reprezentanții spitalului au pornit o adevărată campanie de atragere a tinerilor doctori. I-au abordat inclusiv pe rețelele sociale pe medicii care abia finalizau studiile, și așa au reușit să-i convingă pe tineri să profeseze la Nehoiu.

“Noi ne străduim, împreună cu autoritatea locală, să le oferim condiţii de muncă, să le achiziţionăm aparatură necesară pentru desfăşurarea activităţii medicale. Pe rol este un proiect de reabilitare, modernizare şi dotare a spitalului, în valoare de aproximativ 5,2 mil. euro. La recrutare, la angajare, toţi medicii primesc, cu ajutorul autorităţilor locale, un spor sub formă de stimulent, un stimulent financiar în valoare de aproximativ 10.000 RON care le este necesar pentru plata chiriei, utilităţilor, şi cu posibilitatea mai târziu, dacă se schimbă legislaţia, să se dea şi stimulente financiare lunare.”, a declarat pentru Focus Tv, directorul unității spitalicești, Sergiu Remisovschi.

În ultimii 3 ani, mai mulți medici tineri, inclusiv cupluri de specialiști,  au ajuns la Nehoiu, astfel că toate secțiile sunt acoperite.

“În ultimii trei ani de zile, am angajat majoritatea medicilor care activează acum. Toţi sunt medici tineri. Au venit şi cupluri de medici. La momentul de faţă, toate specialităţile sunt acoperite la Spitalul Orăşenesc Nehoiu. S-a redeschis compartimentul de Pediatrie. Acum două luni s-a angajat un medic specialist care a făcut pregătire şi a studiat în Germania. În secţia de Medicină Internă, unde era o problemă destul de mare, până nu demult, activau 4 medici. Acum au rămas doi medici primari, un medic a fost detașat temporar la CFR Buzău. În ultimii ani nu a plecat niciun medic din spitalul Orăşenesc Nehoiu dezamăgit de condiţii sau de atmosfera care există in spital. Până acum toţi cei care au venit, au şi rămas.”

Dacă Spitalul Orășenesc Nehoiu a găsit într-un final soluția pentru angajarea de specialiști, la Spitalul Județean, unitatea care tratează pacienții din tot județul, criza de personal se menține. Deși zeci de posturi au fost scoase la concurs numai anul acesta, foarte puține au fost ocupate.

“La posturile scoase de Spitalul Judeţean Buzău au venit foarte puţini. Pe secţii, suntem cu medici sub jumătate din necesarul pe care l-am ales să funţionăm. Sunt 5-6 linii de gardă. Un spital de Urgenţă fără linie de pediatrie, fără cardiologie, fără neurologie. E posibil să fie şi foarte mult de lucru, foarte mulţi pacienţi. Acum e situaţia puţin mai relaxată cu covidul şi sunt mai puţini pacienţi către spitalul Judeţean, dar în medie ne veneau acum un şi jumătate în medie 150- 200 de pacienţi/ zi. Un flux destul de mare. De faptul că sunt de gardă şi că am 5-6 linii de gardă prezente, deja spune tot”, a declarat la Focus Tv, dr. Florin Năstase, medic specialist ATI Spitalul Județean Buzău.

La începutul primăverii,Spitalul Județean de Urgență Buzău a scos la concurs 31 de posturi de medici, pentru care s-au înscris mai puțin de 10 candidați. Iar ulterior, a început recrutarea de specialiști pentru alte 5 posturi vacante.