Greva generală din școli, care a durat circa 3 săptămâni, continuă să aibă ecouri. După ce au ieșit în stradă, conștienți că vor pierde bani din salariu, unii profesori primesc sume compensatorii, alții nu. Unele sindicate din învățământ au decis să acorde sume compensatorii angajaților din școli care au participat la protest. Alte sindicate, însă, spun că nu există fonduri din care să fie achitate astfel de sume și că, de fapt, la mijloc nu ar fi vorba decât despre o încercare de distrugere a sindicatelor.
La Buzău, Sindicatul Liber Învățământ Preuniversitar, structură ce numără doar circa 300 de membri, a anunțat că a început să acorde diverse sume membrilor care au fost în grevă începând din 22 mai și care au înregistrat pierderi salariale. Sumele compensatorii au putut fi acordate dintr-un fond special, alcătuit din cotizațiile lunare ale membrilor.
“Avem alocată o anumită sumă pentru grevă, este cuprinsă în bugetul de venituri și cheltuieli al organizației județene a Sindicatului Liber Învățământ Preuniversitar, afiliat la federația Sindicatelor din Educație. Anual noi depunem o cotizație lunară în acel cont, facem asta de ani buni. În momentul de față s-a adunat o sumă pe care am comunicat-o. De regulă o comunic liderilor de sindicat anual în luna aprilie, când le prezint bilanțul pe anul anterior. Dumnealor au știut de suma existentă în cont, iar în urma situației cu greva m-au întrebat dacă putem aloca o anumită sumă sub formă de compensare pentru membrii de sindicat. Bugetul consumat pe timpul grevei și cu alocarea compensațiilor se ridică la aproximativ 22.000 de euro”, a declarat, pentru șansanews.ro, liderul Sindicatului Liber Învățământ Preuniversitar Buzău, Matei Ghelase.
Sumele alocate cadrelor didactice și personalului auxiliar diferă, în funcție de anumite criterii.
“În urma consultării liderilor, am stabilit niște criterii de alocare a sumei compensatorii. Am stabilit 25% pentru personalul didactic și didactic auxiliar, iar la propunerea liderilor, motivat de faptul că s-a obținut mai puțin pentru personalul nedidactic și că dumnealor au un salariu mai mic, să alocăm 35% din pierderile pe care le-au avut pentru zilele de grevă. Tot o cerință a fost acolo ca persoanele care au mai puțin de 3 zile de grevă să nu primească nici o compensație, deoarece toți care am participat la grevă vom pierde salariul pe 5-6 zile, în funcție de câte zile a participat fiecare. Procentul de compensare îl aplicăm la salariul de încadrare”.
Dacă circa 250 de membri ai Sindicatului Liber Învățământ Preuniversitar Buzău vor primi bani pentru a acoperi o parte din pierderile înregistrate din cauza grevei generale, nu la fel se întâmplă și în cazul sindicatului cu reprezentare majoritară în învățământul buzoian, cu 5.007 membri.
Liderii Sindicatului Învățământului Preuniversitar spun că nu au posibilitatea acordării de sume compensatorii întrucât la această structură sindicală nu a existat o cotizație lunară din care să fie strâns fondul necesar. În plus, spun aceiași lideri, cheltuielile din timpul grevei, cu deplasările la București, au fost uriașe iar noi plăți către mii de persoane ar putea duce structura sindicală în colaps. O ședință a Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău este programată la finele săptămânii, ocazie cu care se va lua în discuție subiectul plăților compensatorii și care este situația exactă în cadrul SÎP.
Adaugă comentarii