Actualitate

Se pregătește prima bursa a locurilor de muncă din 2024. Localitățile cu cei mai mulți șomeri

Aproape 8.000 de buzoieni nu au loc de muncă și, din păcate, mulți dintre aceștia fie nu au fost niciodată angajați, fie nu au pregătire profesională compatibilă cu cerințele de pe piața muncii. O analiză efectuată de AJOFM Buzău arată că cei mai mulți șomeri sunt în mediul rural, iar localitățile cu cei mai mulți șomeri sunt Viperești (315), Calvini (290), Cislău(195), Bisoca, Grebănu, Balta Albă, Boldu, Măgura, Luciu, Pănătău, Râmnicelu, Săgeata.

”Configurația geografică a județului Buzău (1/3 pentru fiecare formă de relief, munte, podiș, câmpie), ne arată că 50% din populația județului se situează pe valea Buzăului și Slănicului, unde orașele Nehoiu – 221șomeri – și Pătarlagele -189 șomeri, sunt zone monoindustrială, cu mari probleme în infrastructura (lipsa drumuri de acces și rute de navetă în multe locuri), ceea ce conduce la mari probleme cu forța de muncă din aceste zone pentru a fi plasată pe piața forței de muncă”, spun specialiștii din cadrul AJOFM Buzău.

În același timp, în municipiul Buzău, ”ponderea șomerilor în populația stabilă, 18 – 62 ani, se menține sub 1% (respectiv aproximativ 0,50%)”. De altfel, în ultima lună, județul a înregistrat o scădere a numărului șomerilor, cu  261 de persoane.

”Numărul de șomeri a scăzut în 9 judete și în municipiul București, cele mai mari scåderi înregistrându-se în județele: Vâlcea cu 298 de persoane, Buzău cu 261 de persoane, Alba cu 202 de persoane, Constanța cu 157 de persoane și Vrancea cu 122 de persoane. Rata şomajului a scăzut în 9 județe, cele mai mari scăderi înregistrându-se în judetele: Valcea cu 0,21 pp, Buzău cu 0,18 pp, Alba cu 0,13 pp, Vrancea cu 0,11 pp, Constanta cu 0,05 pp, Maramures si Călărasi cu câte 0,05 pp”, informează ANOFM.

Prima bursa a locurilor de muncă din 2024

Pentru a veni în ajutorul angajatorilor dar și a celor aflați în căutarea unui loc de muncă, AJOFM va organiza prima bursa a locurilor de muncă din acest an. Evenimentul va avea loc pe 17 mai, în incinta Liceului Agricol “Dr. Constantin Angelescu” și la punctele de Lucru din teritoriu.

“Persoanele care au structura profesionala compatibila cu locurile de munca oferite de angajatori și nu se vor prezenta la standurile bursei vor fi scoși dintr-o forma de evidenta și plata pentru refuz de loc de munca deoarece în medie pe zi sunt peste 200 locuri de munca vacante, oferite de angajatori, care cu foarte mare greutate pot fi ocupate, fie datorita lipsei de calificare a forței de munca existente într-o forma de evidenta și plata la AJOFM Buzau, fie datorita imposibilității reale a acestei forte de munca de a face naveta către aceste locuri de munca ofertate. Acesta sunt si motivele pentru care de fiecare data Bursa locurilor de munca se desfașoară în fiecare bazin de ocupare al judetului Buzau, pentru ca drumul catre acesti angajatori sa fie cat mai scurt”, a declarat dl. Ionel Tociu, director executiv al AJOFM

Din păcate,  în evidența AJOFM există un număr de aproximativ 2800 șomeri cu studii primare și fără studii, dintre aceștia peste 50% având mai puțin de 4 clase, persoane care cu greu pătrund pe piață muncii, neavând calificare, sau nu pot fi cuprinse la măsuri active de creștere a șanselor de ocupare.