Luna mai va începe cu șase zile libere. Este prima minivacanță din acest an de care se vor bucura bugetarii care în acest fel vor putea lega 1 Mai cu Paștele. Practic, ziua de 2 mai mai pică într-o zi de joi, între două sărbători legale: 1 mai – Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai – Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Rezultă o minivacanță de 6 zile.
Și cum până atunci mai este mai puțin de o lună, iată câteva idei pentru a vă putea organiza o minivacanță, aproape de casă, în Ținutul Buzăului, o zonă care este în continuă dezvoltare. Astfel, la început de primăvară, operatorii de turism din Geoparcul UNESCO se întrec în oferte pentru ca turiștii care le vor trece pragul să aibă parte de activități interesante și să se bucure de natură și peisajele unice pe care le găsesc în Ținutul Buzăului.
În primul rând, orice turist care ajunge în oricare dintre localitățile incluse în Geoparc trebuie să se bucure de cel puțin o drumeție, iar în acest sens Asociația Ținutul Buzăului a identificat și marcat mai multe trasee interesante în zona de munte a județului, ce pot fi parcurse atât pe jos cât și cu mașina. Iată aici și aici câteva idei.
De asemenea, cei care vor să se bucure de obiectivele unice , deja cunoscute, din Buzău, cum ar fi Vulcanii Noroioși, Focul Viu, Așezările Rupestre sau Trovanții de la Bozioru cu siguranță vor avea parte de experiențe de neuitat.
Cei dornici de aventură pot încerca o tură de rafting pe râul Buzău. Detalii aici. Iar cei care preferă aventura pe uscat pot încerca un tur cu bicicleta electrică.
”Hai cu noi in “Ținutul de calcar”, o plimbare pe Dealurile Istriței, locul care te vrăjeşte cu grote preistorice, ruine de cetăţi antice, sculpturi în piatră și te încântă cu un vin din podgoriile de la Pietroasa.
De la cariera de calcar de la Naeni Vârf s-a transportat o mare parte din piatra care a fost folosită la construirea Casei Poporului/Palatul Parlamentului?
„Biserica dintr-o piatră” de la Năeni este singura biserică din România care are altarul în totalitate din piatră?
Incrustaţiile de scoici şi melci sunt cele care fac calcarul de la Năeni foarte căutat, fiind numit și calcar cochilifer de Năeni?
„Cimitirul de cruci vechi” sau „Muzeul crucilor de piatră” se află pe raza comunei Năeni și este datat din secolul al XVI-lea?
…Până la găsirea mormântului lui Tutankamon, „Cloșca cu puii de aur” a fost cel mai important tezaur antic descoperit al lumii”, este invitația unei operator care organizează tururi ghidate cu bicicleta electrică în Buzău.
Pentru iubitorii de tradiții le este recomandată o oprire la Muzeul Timpul Omului din Mânzălești. Dacă vor alege zona Colți, unde pot pleca în căutarea chihlimbarului, atunci pot participa la un atelier de olărit de la Centrul de Artă Aluniș.
Gastronomia locală, punctul forte din Ținutul Buzăului
După plimbare merge și o masă îmbelșugată, iar în perioada Paștelui, cu siguranță, produsele tradiționale vor fi pe alese în tot Ținutul Buzăului. Iată câteva idei recomandate de comunitatea Slow Food, cea care promovează producătorii locali.
O alegere bună ar putea fi punctele gastronomice locale, iar Slow Food anunță că a fost deschis o nouă locați și la Bisoca.
”Suntem încântați să anunțăm deschiderea unui nou punct gastronomic, într-o oază de liniște, în pitorescul sat Bisoca . Iulia și Dan vă invită să explorați un meniu tradițional, creat cu ingrediente proaspete și curate din regiune, o adevărată reflectare a valorilor Slow Food. Aici, fiecare produs spune o poveste, fiecare preparat vă transpune într-o călătorie în timpuri autentice”, informează Slow Food.
Lista completă a punctelor gastronomice locale o găsiți aici.
Pentru cunoscătorii de vinuri, este recomandată o vizită în unele din cramele din Dealul Mare. Turul ar putea începe chiar cu Stațiunea de Cercetare Pietroasa, iar aici găsiți toate detaliile unei vizite la cramă.
” Buzăul devine cât de curând o poveste a pasiunii și dedicării pentru vinificația sustenabilă.
Recent, crama premium Winery Lacerta din Fințești a început să producă un vin bio din soiul românesc Fetească Albă.
Aurelia Vișinescu, cea mai cunoscută femeie oenolog din România, produce vinuri speciale, cu personalitate, în crama Domeniile Săhăteni. Aurelia Visinescu Wines lansează în curând vinul rose Promessa Eco.
Domeniile Franco-Române DFR se află printre pionerii producției vinului bio în România. Vinurile lor ecologice sunt din ce în ce mai căutate în țară, atât în restaurante, cât și în magazine. La nivel internațional, crama exportă pe piețe precum Suedia, Norvegia, Germania, Anglia, Franța, SUA, Canada și Australia”, sunt alte recomandări făcute de SlowFood.
De asemenea, și operatorii de turism din Sărata Monteoru se între în oferte, stațiunea fiind extrem de căutată în perioada Paștelui tocmai pentru aerul curat și liniștea zonei.
”Plimbări în pădure cu 𝐟𝐨𝐫𝐞𝐬𝐭 𝐛𝐚𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠, un concept împrumutat din cultura japoneză (băi de natură). Este vorba despre o plimbare ghidată, prin pădure, în care oamenii lasă elementele din jur să le stârnească simțurile. Secretul acestor plimbări este să fie făcute fără grabă. Mișcare și activități distractive împreună cu familia, la unul dintre cele două parcuri de aventură: cățărare prin copaci, air soft, tir cu arcul”, sunt câteva dintre activitățile recomandate de proprietarii pensiunii Casa cu Tei din Sărata Monteoru.
Așadar, Ținutul Buzăului are suficiente posibilități de petrecerea celor 6 zile libere, în funcție de preferințele ficăruia.
Adaugă comentarii