Actualitate

Se simte dorul iernilor de altădată: ”Când eram copil mă dădeam cu schiurile deasupra gardurilor, așa de mare era zăpada”. Meteorologii vin cu o vestă bună pentru Crăciun

sursa: https://get.google.com/albumarchive
sursa: https://get.google.com/albumarchive

Alb cât vedeai cu ochii. Troienele de zăpadă erau cât casa, iar pentru a merge pe uliță, oamenii satului ieșeau cu lopețile și săpau adevărate tuneluri prin nămeții, în timp ce copiii se bucurau de un imens derdeluș ce aluneca deasupra gardurilor. Așa arată iarna de altădată, perioadă de care, cu melancolie, își amintește și primarul comunei Bisoca. Florin Stemate spune că simte dorul iernilor din copilărie, când anotimpurile își respectau cursul, iar acum, în preajma Crăciunului, stratul de zăpadă era consistent și parcă sărbătorile erau mai frumoase.

”Când eram copil se respectau anotimpurile. Iarna era foarte frumos. Era zăpadă când se tăiau porcii, copiii mergeau cu colindul. Din păcate acum s-au mai schimbat lucrurile. Erau zăpezile cât casa. Țin minte, mă dădeam cu schiurile și treceam pe deasupra gardurilor. Ultima zăpadă pe care mi-o amintesc a fost în 2012-2013. Poate nu așa, de peste un metru, cum a fost atunci, dar măcar 20 de centimetri de zăpadă ar fi frumos să avem. Se simte dorul iernilor de altă dată”, ne-a povestit Florin Stemate.

Până cum, la Buzău au căzut doar câțiva fulgi, dar fără să se depună un strat de zăpadă. Totuși, meteorologii vin cu o veste bună. De Crăciun în zona de munte a județului va fi zăpadă.

” Cu siguranță în zona montană înaltă a Buzăului va fi strat de zăpadă. Ceea ce privește zona joasă încă suntem rezervați pentru că schimbările de la o zi la alta sunt rapide, dată fiind circulația rapidă a aerului, motiv pentru care am fi mai precauți și așteptăm să ne apropiem de perioada sărbătorilor de Crăciun pentru a putea da un punct de vedere în această privință, pentru că, în ceea ce privește forma precipitațiilor, din datele de care dispunem în această dimineață, repet, încă este prematur și gradul de incertitudine este destul de ridicat pentru perioada respectivă, mai sunt mai bine de 8 zile până la sărbătorile de iarnă , din datele de care dispunem în acest moment, s-ar părea că în zonele joase vor fi precipitații sub formă de ploaie” a declarat pentru șansanews.ro Oana Catrina, meteorologul de serviciu ANM.

De altfel, ninsori sunt așteptate, tot în zona de munte a județului, chiar din acest weekend.

”În zilele imediat următoare, în special în zona montană înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, implicit în zona montană înaltă din județul Buzău și Vrancea sunt așteptate ninsori moderate cantitativ și intensificări ale vântului, motiv pentru care ANM a emis în această dimineață o atenționare meteorologică cod galben, ce vizează fenomenele de care am vorbit anterior. Această atenționare meteorologică cod galben a intrat în vigoare în această dimineață la ora 10:00, este în vigoare până luni dimineață la ora 10:00 și sunt vizate ninsori moderate cantitativ, ce vor determina depunerea unui strat nou de zăpadă local consistent și totodată vântul va prezenta temporal intensificări cu rafale de peste 80-90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. Acestea sunt datele pentru zilele următoare”, a transmis pentru șansnews.ro Oana Catrina.

Primarii din comunele din zona de munte spun că abia așteaptă să ningă și că sunt deja pregătiți cu utilaje și material antiderapant.

”Tot timpul ne așteptăm la astfel de fenomen. Și anul trecut, în luna decembrie, am avut ninsori și accesul auto a fost afectat. Noi deja ne-am pregătit cu utilaje și material antiderapant”, a spus Claudiu Constantin, primar Lopătari.

Primarul de la Bisoca spune, la rândul rău, să are totul pregătit deși de doi ani nu a mai intervenit pentru curățarea drumurilor de zăpadă.