Actualitate

Se va întâmpla din a doua jumătate a anului! Vizați sunt toți românii

Din a doua jumătate a acestui an, dosarul cu șină va deveni istorie. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, zilele trecute, o lege inițiată de PNL, privind eliminarea dosarului cu șină și a copiilor după documentele eliberate de instituțiile statului, ca parte a procesului de digitalizare către care tinde țara noastră. Legea nu intră în vigoare imediat, ci la 180 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că devine aplicabilă și a doua jumătate a acestui an.

Practic, de anul acesta instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară “faimosul” dosar cu șină și copii după documente eliberate chiar de ele. În plus, nu se vor percepe taxe pentru acestea.

De asemenea, instituțiile publice, atât cele centrale, cât și cele locale, vor trebuie să publice documentația necesară în format electronic, editabil, astfel încât solicitantul să le poată completa online.

”Cetățenii nu vor mai fi obligați să furnizeze copii legalizate ale actelor, acestea urmând să fie atestate ca fiind conforme de către funcționar. De asemenea, instituțiile publice vor pune gratuit la dispoziția cetățenilor formularele tipizate, atât în format fizic, cât și electronic și vor fi obligate să accepte documentele care au fost semnate electronic. Totodată, instituțiile care solicită copii pe hârtie vor achita costurile fotocopierii acestora. În plus, comunicarea cu cetățenii prin mijloace electronice, acolo unde se poate, va înlocui mersul la ghișeu”, a transmis purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.