Ninsorile și ploile din această iarnă au redus deficitul de apă din sol. O veste bună pentru agricultori, mai ales după seceta cumplită de anul trecut. Lucrările de primăvară se pot desfășura, pentru moment, în condiții bune. Vestea proastă este că temperaturile ridicate din ultima perioadă și lipsa precipitațiilor au făcut ca pământul să piardă din rezervele de apă pe care le acumulase.
În ianuarie, de pildă, pe aproape întreg teritoriul Buzăului rezerva de apă era satisfăcătoare. Conform hărții publicată de ANM în a doua jumătate a lunii ianuarie, doar în jurul municipiului Buzău solul înregistra un deficit, seceta pedologică fiind caracterizată ca moderată (foto 1).

La această dată, în schimb, aria unde se înregistrează secetă moderată s-a extins și doar în zona Rm. Sărat aprovizionarea cu apă a solului este la cote satisfăcătoare (foto 2).

”La data de 13 Martie 2023, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local în estul, nordul, nord-vestul, centrul și sud-vestul Moldovei. Conținutul de umiditate din sol se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în Dobrogea, local nordul, nord-estul, estul și sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei”, arată Administrația Națională de Meteorologie.
Adaugă comentarii